Kovačević (Da se struka pita): Srbija u zaostatku za Evropom, potrebno 'suočavanje'

Beta 29.11.2023

Nosilac liste "Srbija na zapadu - da se struka pita" Vladimir Kovačević rekao je danas da je Srbija u velikom zaostatku u odnosu na Evropu i da je prva faza ka napretku "suočavanje" kako bi se videlo šta je do sada u zemlji urađeno.

Kovačević je u emisiji Pravi ugao na Radio televiziji Vojvodine (RTV) kazao da se zalaže za to da uslove života na zapadu donese u Srbiju, kao i da nema veće sreće u životu nego živeti i raditi u svojoj zemlji, te da iz tog razloga treba raditi na tome da građani ostaju da žive u Srbiji.

Rekao je i da je iz EU moguće "uzeti" sve ono što državi odgovora, a da ono što ne odgovara ne mora biti deo života građana, odnosno da Srbija ne mora totalno preuzeti EU model života, kao i da država treba da ima pravo na izbor.

Govoreći o ekonomskom patriotizmu, za koji se zalaže, rekao je da on nije u suprotnosti sa politikom EU, ali i da Srbija u očima komšija vredi onoliko koliko ima proizvoda koji utiču na njihov svakodnevni život.

Na pitanje da li je ekonomski patriotizam dobijanje gasa po nižim cenama od Rusije kazao je da bi, kada bi bio premijer, prvo išao ekonomskim interesima države da kupi što jeftiniji gas, ali da se ustupci moraju praviti ukoliko partner to zahteva.

Kovačević je rekao i da je "najveća žaba" koju Srbija mora da proguta kako bi krenula ka zapadu - "verovatno Kosovo", i da se narod u Srbiji godinama laže po pitanju te teme i suočava se mitom koji ne može da se ostvari.

Dodao je da Srbija nema resurse da povrati vladavinu i državnost na Kosovu i da se sa činjenicama treba suočiti.

Na pitanje kako su udruženja "sa političke margine" koja čine listu "Srbija na zapadu - da se struka pita" uspele da skupe 10.000 potpisa za parlamentarne izbore rekao je da je za njega do sada radilo preko 25.000 ljudi i da je za 30 godina "valjda uspeo da ostavi utisak makar kod polovine njih", kao i da su sa lakoćom uspeli da prikupe te potpise.

Komentarišući navode "zašto bi uspešan poslovni čovek ulazio u politiku" kazao je da ne može da bude srećan ako nije i njegov prvi komšija, kao i da ne može biti srećan ako nema sa kim da ide na more.

(Beta, 11.29.2023)

Vojvodina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »