Od pojave HIV-a u Srbiji više od 4.700 inficiranih, u niškom i topličkom kraju 202

Beta 30.11.2023

Od pojave epidemije HIV u svetu početkom 1980-ih do sada, na području Nišavskog i Topličkog okruga virusom HIV-a inficirane su 202 osobe, a ukupan broj inficiranih u Srbiji je 4.729, izjavila je danas načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu Biljana Kocić.

Od ukupnog broja inficiranih na području Nišavskog i Topličkog je umrlo 65 ljudi, a na području Srbije 1.362 osobe, izjavila je Kocić na konferenciji uoči Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra.

Kocić je kazala da je među inficiranima na području Nišavskog i Topličkog okruga pet puta više muškaraca nego žena, a 90 odsto je od 15 do 49 godina.

"Dominantan način prenošenja kod žena je nezaštićeni heteroseksualni kontakt i to u 64 odsto slučajeva. Kod muškaraca je dominantan način transmisije nezaštićen seksualni kontakt sa muškarcima", kazala je Kocić.

Po njenim rečima, proteklih godina je evidentan uticaj Kovida 19 na epidemiju HIV jer je "došlo do smanjenja angažovanja zdravstvenog sistema i smanjenja preventivnih aktivnosti" što se odnosilo i na savetodavni domen koji je najbitniji u borbi protiv HIV epidemije, objasnila je Kocić.

Neophodno je, dodala je ona, da se podigne vidljivost rada savetovališta za HIV i da građani znaju da ta savetovališta postoje u 24 instituta i zavoda u Srbiji i pri mnogim nevladinim organizacijama.

"Svi koji smatraju da su bili u riziku, mogu da se u svetovalištu besplatno tekstiraju na HIV, polno prenosive bolesti, hepatitis C, Hepatitis B i sifilis. Testiranje je bukvalno sa ulice, nema zakazivanja, nije potreban uput, niti lična karta", istakla je Kocić.

Kao posledicu preokupacije kovidom i stavljanjem u drugi plan epidemije HIV, Kocić je navela podatak da je od januara do novembra ove godine na području Nišavskog i Topličkog okruga registrovana samo jedna HIV pozitivna osoba.

Kocić je kazala da se 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side ove godine obeležava pod sloganom "Neka zajednice vode".

To je prilika da se društvo pozove da podrži osobe koje žive sa HIV-om i osobe koje su u povećanom riziku od tog virusa, rekla je Kocić.

Dodala je da u svetu živi 39 miliona ljudi s virusom HIV, od čega je milion i po novoinficiranih.

Računa se da se prošle godine svakog dana u svetu HIV-om inficiralo po 3.600 osoba, a od posledica je te godine umrlo 630.000 osoba.

(Beta, 11.30.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »