Tribina ProGlasa u Kosovskoj Mitrovici, naredna u Kraljevu

Beta 03.12.2023

Tribina Inicijative "Potpiši i podrži ProGlas" održana je u Kosovskoj Mitrovici i to na poziv građana, saopšteno je danas.

Govorili su profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović, pisac i izdavač Gojko Božović i programska menadžerka Nove društvene inicijative Milica Andrić Rakić.

Gojko Božović je, prema navodima iz saopštenja Inicijative, poručio da su došli u najboljoj volji da razgovaraju i da čuju tamošnje građane.

"Obični ljudi imaju mnogo više razumevanja i solidarnosti sa našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, nego što to ima vlast koja vlada Srbijom više od 10 godina. Kako običan svet živi, koje su njegove realne potrebe – mi to ne saznajemo od onih koji vladaju. Vlast se personalizovala. Postala je duboko lična, bez odgovornosti i obaveza prema ustavnom poretku zemlje", rekao je Božović.

Dodao je da neko mora biti odgovoran za to što stanovnici Kosova ne mogu da glasaju u svojoj sredini, već se autobusima odvoze na druga mesta na kojima glasaju.

Profesor Miodrag Jovanović je rekao oklupljenim građanima da često čuje pitanje zašto se u "ProGlasu" nigde ne spominje kosovski problem.

"Ne spominje se iz istog onog razloga što nismo spomenuli ni Evropsku uniju (EU), ni litijum, ni ekologiju, niti čitav niz pitanja oko kojih određene stranke u Srbiji vode svoje političke kampanje. ProGlas nije politička partija, ProGlas su građani. On ne može i ne sme da nudi nijedno konkretno rešenje u smislu konkretnih politika. ProGlas je trasiranje osnovnih pravaca, kako bi institucije u ovom društvu trebalo da funkcionišu", istakao je Jovanović.

U saopštenju Inicijative poručuje se da "ProGlas" nastavlja da se širi Srbijom, da je inicijativu do sada potpisalo više od 164.000 građana, kao i da će, dan nakon Kosovske Mitrovice, pokretači inicijative posetiti Kraljevo.

(Beta, 12.03.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »