Mediji: Na putu ka Hrvatskoj prva tranša od 22 američka borbena vozila Bredli

Beta 04.12.2023

 Prva tranša od 22 američka borbena vozila pešadije M2A2 ODS Bredli (Bradley) na putu je ka Hrvatskoj gde će u narednom periodu zameniti vozila M-80 proizvedena u Jugoslaviji osamdesetih godina prošlog veka, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

U tekstu se navodi da će vozila Bredli, ukupno 89 komada od kojih će pet služiti za obuku a 22 kao izvor rezervnih delova, po dolasku u Hrvatsku biti upućena na remont u zavod  "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu koji bi po aktuelnim planovima, u početku trebalo da remontuje po jedno vozilo mesečno. 

Vozila će posle remonta, čije je pokretanje najavljeno za početak naredne godine, biti upućena u Gardijsku oklopno-mehanizovanu brigadu razmeštena na prostoru Slavonije i sa komandom u Vinkovcima, u čijem su sastavu trenutno tenkovski bataljon sa jugoslovenskim tenkovima M-84 i dva mehanizovana bataljona sa borbenim vozilima pešadije M-80. 

Vrednost nabavke američkih borbenih vozila iznosi oko 196 miliona dolara, pri čemu američka donacija iznosi oko 51 milion dolara dok će Hrvatska platiti preostalih 145 miliona.

Hrvatska će time postati prva zemlja u regionu koja će koristiti vozila Bredli, uvedena u naoružanje američke vojske 1981. godine. 

Naoružan topom kalibra 25 milimetara sa spregnutim mitraljezom i sa dva lansera za protivoklopne vođene rakete TOW II, Bredli se početkom juna pojavio i na ukrajinskom ratištu gde je od 190 vozila koje su SAD donirale ukrajinskoj vojsci, u borbama do sada uništeno ili oštećeno približno oko četvrtine.

(Beta, 12.04.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »