BBC vesti na srpskom

Аргентина и политика: Нови председник Хавијер Милеи поручио нацији да се спреми за „економску шок терапију"

Два дана након што је ступио на дужност, нови аргентински председник већ је почео да спроводи најављене тешке економске реформе.

BBC News 13.12.2023  |  ББЦ - светски сервис
Presidential candidate Javier Milei lifts a chainsaw during a rally in September.
Гетти Имагес
Током председничке кампање, Милеи је често махао моторном тестером, симболично најављујући велике економске резове

Текст је ажуриран 13. децембра

Само два дана по ступању на дужност, нови аргентински председник Хавијер Милеи већ је почео најављену економску шок терапију одлуком да ослабити вредност пезоса за више од 50 одсто у односу на амерички долар.

Према досадашњем курсу, за један амерички долар добијало се око 370 пезоса, а према новим мерама требало би да буде 800 пезоса.

У инагурационом говору у недељу у Буенос Ајресу, 53-годишњи Милеи је упозорио Аргентинце да „новца нема&qуот; и поручио им да се припреме за програм оштрих мера штедње.

Популистички аутсајдер неочекивано је победио у новембру уз радикална обећања да ће реформисати посрнулу економију јужноамеричке нације.

Током предизборне кампање, Милеи је обећао да ће очистити политички естаблишмент од корупције, укинути Централну банку коју је оптужио да штампа новац и подстиче инфлацију, и заменити пезос који брзо депресира америчким доларом.

У председничком говору у недељу, уверавао је Аргентинце да намерава да крене економским путем као ниједан његов претходних до сада.

Он је рекао да ће се изборити са „деценијама декаденције&qуот; дубоким резовима потрошње, осмишљеним да смање огромне јавне дугове и смање инфлацију, која је сада виша од 140 одсто.

Министар економије Луис Капуто саопштио је да велики резови у јавној потрошњи подразумевају смањење субвенција за гориво.

Капуто је рекао да је наследио најгоре економско наслеђе у историји Аргентине и да предузима кораке да избегне хиперинфлацију.

„Биће нам горе него претходних месеци, посебно у погледу инфлације. И то кажем зато што је, како каже председник, боље рећи непријатну истину него удобну лаж&qуот;, рекао је Капуто у телевизијском обраћању.

Цене у Аргентини су порасле за око 150 одсто током прошле године, земља има ниске готовинске резерве, високи државни дуг, а процењује се да 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва.

Међународни монетарни фонд (ММФ), којем Аргентина дугује 44 милијарде долара, назвао је ове мере „храбрим&qуот; и саопштио да ће помоћи у стварању амбијента за опоравак приватног сектора.

Javier Milei in a car as part of a procession
Реутерс

„Суштина је да нема алтернативе штедњи и не постоји алтернатива шок терапији&qуот;, рекао је Милеи.

„Јасно је да ће краткорочно ситуација погоршати, али потом ћемо видети плодове наших напора.&qуот;

Док се возио у аутомобилу до председничке палате, Милеи је махао присталицама заједно са његовом сестром Карином, за коју се очекује да ће играти утицајну улогу иза кулиса у његовој новој администрацији.

Обраћао се окупљенима и скандирао слогане кампање са балкона, а предат му је плаво-бели председнички појас и штап на којем су угравирани његови пси.

Javier Milei giving a speech
Реутерс

Од релативне анонимности до највишег положаја у Аргентини, Милеи се уздигао на десничарском програму и обећањима да ће ограничити право на абортус, либерализовати законе о оружју, као и на порицању климатских промена.

Није, међутим, јасно да ли ће његова коалиција, која је тек трећи по величини блок у Конгресу земље, моћи да спроведе довољно одлучне и велике резова у потрошњи потребних да подупре економију, а да је не гурне у превирања.

Као најављене мере штедње, Милеи је већ распустио девет владиних министарстава, за које је Капуто рекао да ће смањити 34 одсто радних места у јавном сектору.

Javier Milei giving a speech
Реутерс

На скуповима током предизборне кампање, често је махао моторном тестером, симболично поручујући да ће спровести економску сечу, а критичари су га поредили са бившим председником САД Доналдом Трампом и бившим председником Бразила Жаиром Болсонаром.

Током кампање рекао је да ће заменити аргентинску валуту доларом и укинути централну банку земље, заједно са низом владиних одељења.

Председник у Аргентини има широка овлашћења, али ће се Милеи суочити са политичким ограничењима у покушајима да реши низ застрашујућих проблема.

Пезос, аргентинска валута чија вредност стално опада, паду, нивои сиромаштва су скочили на 40 одсто, а према подацима Међународног монетарног фонда, привреда је у дубокој рецесији.

Милеи ће се вероватно суочити са опозицијом у аргентинском Конгресу, где коалиција малих десничарских и либертаријанских партија коју он води има тесну већину.

Zelenski i Milei
Реутерс
Зеленски и Милеи

Међу званицама на церемонији полагања заклетве био је и украјински председник Владимир Зеленски, који се састао са неколико латиноамеричких лидера док покушава да издејствује глобалну подршку ратним напорима своје земље.

Њих двојица су сликани загрљени, а Зеленски је касније рекао новинарима да су разговарали о начинима на које би Аргентина могла да подржи Украјину.

Присуствовао је и мађарски премијер Виктор Орбан са којим се Милеи идеолошки пореди.


Пратите нас на Фејсбуку, Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 12.13.2023)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »