Sinhua: Jačanje odnosa Kine i Vijetnama u skladu sa trendovima vremena

Beta 14.12.2023

Kina i Vijetnam složili su se da grade zajednicu sa zajedničkom budućnošću koja ima strateški značaj na osnovu produbljivanja sveobuhvatnog strateškog kooperativnog partnerstva dve strane, otvarajući novo poglavlje u bilateralnim vezama, ocenjuje kineska agencija Sinhua.

Kako se navodi u komentaru, novo strateško pozicioniranje između dve stranke i dve zemlje objavljeno je nakon razgovora Si Đinpinga, generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i kineskog predsednika i Ngujen Fu Tronga, generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama.

Kina i Vijetnam su povezani planinama i rekama, uživaju u kulturnoj blizini, neguju iste ideale i imaju zajedničku budućnost.

Bez obzira na to kako se međunarodna situacija može promeniti, dve strane zajednički podržavaju mir i spokoj, teže razvoju i saradnji, promovišu prosperitet i napredak i kreću svetlim putem ka izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Kako se ove godine obeležava 15. godišnjica sveobuhvatnog strateškog kooperativnog partnerstva između Kine i Vijetnama, podizanje bilateralnih odnosa u skladu je sa trendom vremena i otvoriće put za još svetliju budućnost u njihovim bilateralnim odnosima.

Kao dve vodeće vladajuće komunističke partije u svetu, KP Kine i KP Vijetnama pridržavaju se marksizma i razvijaju ga, nepokolebljivo slede socijalistički put i predvode svoje zemlje u socijalističkoj izgradnji.

Štaviše, dve strane treba da shvate poseban strateški značaj kinesko-vijetnamskih odnosa i da ostvare solidan napredak u izgradnji kinesko-vijetnamske zajednice sa zajedničkom budućnošću iz perspektive jačanja socijalističkih snaga u svetu i obezbeđivanja stabilnog i dugoročnog napretka njihove socijalističke izgradnje.

Sada uživajući u novom pozicioniranju, bilateralni odnosi šalju jasan signal jedinstva i saradnje međunarodnoj zajednici.

Izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću koja ima strateški značaj između Kine i Vijetnama ne samo da je u skladu sa zajedničkim interesima dve partije i dve države, već takođe treba da privuče više zemalja da se angažuju u plemenitom poduhvatu izgradnje azijske zajednice sa zajednička budućnost i zajednica sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Ovo će zauzvrat obezbediti veću pozitivnu energiju za suštinski razvoj Azije, negovanje dobrosusedskog prijateljstva i značajan doprinos globalnom miru i razvoju.

Zajedničkim naporima, kinesko-vijetnamske veze ulaze u novu fazu većeg političkog međusobnog poverenja, čvršće bezbednosne saradnje, dublje uzajamno korisne saradnje, jače podrške naroda, bliže multilateralne koordinacije i boljeg rešavanja razlika.

Socijalistička izgradnja u Kini i Vijetnamu će stalno napredovati i davati nove doprinose stabilnosti, razvoju i prosperitetu regiona i sveta, zaključuje Sinhua u komentaru.

(Beta, 12.14.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »