Изласност до 16 сати: У Војводини 42,43 одсто у Нишу 42,76 посто

Бета 17.12.2023

 Према подацима Покрајинске изборне комисије (ПИК) излазност бирача на територији АП Војводине до 16,00 износи 42,43 одсто.

Коначан број бирача у Војводини је 1.669.734 и они могу да искористе бирачко право на 1.776 бирачких места.

За 120 посланичких места у Скупштини Војводине такмичи се 13 изборних листа.

До 16.00 у Нишу излазност 42,76 одсто , ГИК тврди пуно дезинформација о неправилностима

На подручју града Ниша до 16.00  бирачко право на изборима је искористило 42,76 одсто уписаних бирача, изјавила је председница Градске изборне комисије (ГИК) Данијела Милићевић.

Према њеним речима, међу нишким градским општинама по излазности предњачи Медијана са излазношћу од 44,28 одсто, док је најмања излазност на подручју општине Црвени Крст 39,39 одсто.

Поводом оптужби опозиционих лидера да су на бирачким местима примећене бројне неправилности, Милићевић је за агенцију Бета казала да је пуно дезинформација и да је, како је додала, једино полицији пријављена неправилност на бирачком месту број седам у општини Медијана.

"Полиција ће установити да ли је неправилности заиста било, да ли је заиста једно лице изашло са биралишта са гласачким листићем", изјавила је Милићевић.

Она је казала да ГИК није имао никакве пријаве за постојање дуплих бирачких спискова.

Представници опозиције у Нишу путем друштвених мрежа обавестили су грађане да је на бирачком месту број седам спречен такозвани "бугарски воз", односно изношење листића како би грађани који накнадно долазе дошли са попуњеним листићем.

Председница Градског одбора Двери Тамара Миленковић Керковић је у објави на Фејсбук-у казала да је контролору те странке на бирачком месту 29 прећено јер је, како је навела,  открио дупли бирачки списак.

Миленковић Керковић је рекла да је то пријављено и полицији и ГИК-у.

Казала је да је на једном бирачком месту у селу Лалинцу човек гласао јавно и, како је указала, позвао остале да гласају за Вучића.

Према наводима Јелене Милошевић из Странке слободе и правде на бирачком месту број 46 у општини Медијана примећена је жена са списком сигурних гласова, али јој је, како је додала,  списак одузет.

Према њеним речима, на бирачком месту број 43 у Медијани један бирач није могао да гласа јер је, како је навела, уместо њега већ неко гласао и потписао списак, док је на бирачком месту број седам украден један гласачки листић.

Кандидат на изборној листи "Србија против насиља" Ђорђе Станковић је у току преподнева пријавио Полицијској управи Ниш сумњу да се у кол центру Српске напредне странке у Спортском центру Чаир "купују гласови" за њену листу на парламентарним изборима.

Станковић је казао да ту долазе бирачи "који су већ гласали како би им се исплатио новац", а , како је навео, цене по једном гласу је око 9.000 динара.

Према његовим речима, полиција о пријави треба да обавести Основно јавно тужилаштво, које даље одлучује шта ће предузети.

У Нишу право гласа  има 228.491 бирач, а гласа се само за посланике у Народној скупштини јер локални избори нису расписани.

(Бета, 12.17.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »