Naučnici otkrili 14 miliona godina star fosil nosoroga u istočnoj Aziji

Beta 20.12.2023

Kineski istraživači su prvi put otkrili fosil nosoroga koji datira od pre 14 miliona godina u istočnoj Aziji, pružajući važan dokaz o migraciji životinja u istočnu Aziju, prenosi Sinhua.

Prosantorhinus je rod malih izumrlih teleoceratina, malih nosoroga sa skraćenim kostima udova, široko rasprostranjenih u Evropi. Međutim, azijska evolucija tog roda ostala je nejasna zbog nedostatka povezanih fosilnih zapisa.

Istraživači sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka sproveli su morfološka istraživanja i otkrili novi fosil nosoroga koji datira iz epohe srednjeg miocena u kineskoj autonomnoj regiji Ningsia Hui.

Filogenetska analiza zasnovana na 282 morfološka obeležja za 36 taksona otkriva da je reč o relativno izvedenom taksonu iz roda Prosantorhinus. Istraživači su novu vrstu nazvali kao Prosantorhinus yei sp. nov.

Nova vrsta odlikuje se dobro očuvanom punom lobanjom sa zadebljanim i uzdignutim nosnim kostima koje drže mali rog.

Otkriće ukazuje da je paleogeografska rasprostranjenost Prosantorhinusa veoma široka i da se proteže od Evrope do južnog Pakistana i Kine, što znači da njihova migracija nije bila ograničena ekološkim i geografskim preprekama u Evroaziji, kaže Deng Tao, istraživač sa Instituta.

Studija je objavljena u Zoološkom žurnalu Društva Linean (Zoological Journal of the Linnean Society).

(Beta, 12.20.2023)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »