Obradović (Dveri): Jedini zahtev opozicije bio bi poništavanje i ponavljanje izbora na svim nivoima

Beta 21.12.2023

Lider Dveri Boško Obradović rekao je danas da je koalicija "Nacionalno okupljanje" podržala zahtev za poništavanjem i ponavljanjem izbora na svim nivoima u Srbiji, kao i da je ta koalicija izbornim lokalnim komisijama podnela više od 120 prigovora na izborne neregularnosti.

Obradović je u prostorijama pokreta Dveri, koji čini koaliciju "Nacionalno okupljanje" zajedno sa Zavretnicima, rekao novinarima da su primeri "izborne krađe i neregularnosti brojni", od masovnog a zabranjenog fotografisanja glasačkih listića, preko toga da su predstavnici vlasti u biračkim odborima vodili paralelne biračke spiskove.

Istakao je i primere da je neko već glasao u ime ljudi koji su došli da glasaju, do falsifikovanih glasačkih listića pronađenih u glasačkoj kutiji.

On je rekao da nisu neregularni samo lokalni izbori u Beogradu, već i u čitavoj Srbiji, kao i da je fantomskih birača bilo i van Beograda, a da je medijski mrak bio opšti, kao i pritisak na birače i zloupotreba državnih resursa.

"Jedini ispravan zahtev opozicije je poništavanje i ponavljanje izbora na svim nivoima", rekao je on i dodao da novi izbori treba da se održe u maju 2024, zajedno sa preostalim lokalnim izborima, ali pod novim izbornim pravilima jer, kako je rekao, drugačije ne bi imalo smisla.

Dodao je i da ako se ne budu usvojili prigovori koje su podneli lokalnim izbornim komisijama, žaliće se RIK-u, zatim Upravnom sudu, a na kraju i Ustavnom sudu ako bude trebalo.

"Predlažemo da taj zahtev Ustavnom sudu zajednički podnesu svi narodni poslanici opozicije u postojećem sazivu", kazao je on.

Govoreći o izbornim rezultatima koalicije "Nacionalno okupljanje" Obradović je rekao da je ona po svim podacima koje imaju prešla cenzus na republičkom nivou dok je na nivou gradskih izbora u Beogradu na ivici cenzusa.

"Vladajućem režimu smeta jaka rodoljubiva opoziciona grupacija u Narodnoj skupštini i sve su učinili da nas spuste ispod cenzusa, posebno negativnom kampanjom i zabranom gostovanja u svim režimskim medijima. Pokret Dveri se neće pomiriti sa prekrajanjem izborne volje građana i spremni smo da je branimo pred svim institucijama u Srbiji, od izbornih komisija do sudova, uključujući i Ustavni sud", kazao je on.

Upitan ko je odgovoran za loš rezltat te koalicije na izborima, kazao je da prvo mora da se počne od lične odgovornosti, pa tek onda od objektivne.

Govoreći o štrajku glađu poslanice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić rekao je da, za razliku od mnogih koji nipodaštavaju taj potez, on taj "čin lične žrtve" izuzetno poštuje i dodao da je i sam jednom pribegao takvoj borbi.

Na pitanje da li će se pridružiti protestima ispred RIK-a, Obradović je kazao da prvo žele da završe pravne procedute do kraja, a da će tek onda razmišljati o daljim koracima.

(Beta, 12.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »