Ministarstvo: Birački spisak nikad uređeniji

Beta 25.12.2023

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da je jedinstveni birački spisak jedna od najvažnijih evidencija u Srbiji, a da su tvrdnje o fantomskim biračima "neistinite i paušalne".

Ministarstvo je u saopštenju povodom, kako su naveli "nasilnih demonstracija pojedinih opozicionih stranaka" i blokade zgrade tog Ministarstva sa koje se zahteva uvid u birački spisak i provera nepravilnosti, naveli da taj spisak "nikada nije bio uređeniji".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović naveo je da je sve što je u prethodnih 11 godina rađeno na unapređenju biračkog spiska poznato liderima liste "Srbija protiv nasilja", ali da njih, "kao protagoniste tuđinskih interesa, činjenice ne zanimaju".

Martinović je ocenio da je njihov cilj da, "bez obzira na slobodno izraženu volju naroda na izborima 17. decembra, silom preuzmu vlast u Srbiji i da potpuno promene njenu unutrašnju, a naročito spoljnu politiku, po diktatu pojedinih međunarodnih centara moći".

Ministarstvo je u saopštenju dodalo da je birački spisak do 2012. godine vodila svaka opština, odnosno grad za sebe, i da je takav način vođenja imao nedostatke.

"Otkako su 2012. godine objedinjeni svi podaci i uspostavljen Jedinstveni birački spisak, obezbeđena je puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka", piše u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je u poslednjih 11 godina radilo na unapređenju te baze podataka te da su "rezultati tog rada vidljivi".

"Prvenstveno, ukazujemo na to da je od uspostavljanja Jedinstvenog biračkog spiska 2012. godine evidencija prebivališta, odnosno boravišta građana povezana sa biračkim spiskom, što znači da kada građanin promeni prebivalište, taj podatak se u roku od 24 časa ažurira od strane opštinske, odnosno gradske uprave jedinice lokalne samouprave zadužene za deo biračkog spiska na čijem je području izvršena promena", navodi se u saopštenju.

Dodali su da su od 2019. godine sa biračkim spiskom povezane i matične knjige, tako da se kada lice premine, u najkraćem roku briše iz biračkog spiska, kao i da ista procedura važi za promene prezimena, ali i da je napravljena posebna internet stranica u kojoj svaki građanin može proveriti da li je upisan u birački spisak i gde može da ostvari svoje biračko pravo.

"Od 2021. godine na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na svaka tri meseca do zaključenja biračkog spiska objavljuje se broj birača razvrstanih po jedinicama lokalne samouprave, a po zaključenju biračkog spiska omogućava se uvid u podatke o imenima i prezimenima svih birača u Republici Srbiji po biračkim mestima", dodaje se u saopštenju.

(Beta, 12.25.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »