Nemački mediji: Vučić odbija da popusti, zahvaljuje se Moskvi

Beta 27.12.2023

Mediji na nemačkom jeziku o situaciji u Srbiji nakon izbora izveštavaju da je "Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima i lokalnim izborima u mnogim gradovima, uključujući Beograd ali da opozicija tvrdi da je tamo tesna pobeda vladajuće stranke bila postignuta masovnom krađom što je izazvalo proteste", prenosi Dojče vele.

Zidojče cajtung navodi da su protestanti u nedelju hteli da uđu u Skupštinu grada Beograda ali ih je u tome sprečila policija.

Nemački list prenosi da su "navodni provokatori gađali kamenicama zgradu i policiju", a da je "policija protiv demonstranata upotrebila suzavac" i da je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 38 demonstranata uhapšeno, a 8 policajaca povređeno.

Frankfurter algemajne cajtung piše da su u Beogradu "izbili ozbiljni neredi u vezi s optužbama za izbornu prevaru" i da "posle nereda u Beogradu, Vučić odbija da popusti i zahvaljuje se Moskvi".

Izveštavajući o demonstracijama u Beogradu taj nemački list navodi da je protiv predsednika Srbije Vučića i vladajuće SNS "više hiljada ljudi" protestovalo i u ponedeljak i utorak a demonstranti su se u utorak uveče okupili u centru grada i zahtevali oslobađanje svih uhapšenih.

Sa druge strane "predstavnici vlasti optužuju demonstrante za pokušaj državnog udara a predsednik Vučić je ocenio da je reč o nasilnom preuzimanju državnih institucija planiranom u inostranstvu, premijerka Ana Brnabić je rekla da su planovi protesta unapred bili poznati.

Ona je ujedno zahvalila ruskim bezbednosnim vlastima na prenošenju relevantnih informacija. Predsednik Vučić se u ponedeljak sastao s ruskim ambasadorom, a i portparol Kremlja Dmitrij Peskov čestitao je Vučiću pobedu odmah posle izbora.

Prema navodima tog nemačkog lista opozicija je, istovremeno, "izrazila razočaranje Zapadom".

(Beta, 12.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »