Nova vlada pokrenula postupak likvidacije državne televizije, radija i agencije PAP

Beta 27.12.2023

Novi poljski ministar kulture Bartolomjej Sjenkjevič pokrenuo je postupak likvidacije poljske državne televizije TVP, Poljskog radija i nacionalne novinske agencije PAP zbog toga što je predsednik Poljske Andžej Duda pre par dana stavio veto na oko 700 miliona evra dotacija iz državnog bužeta što bi realno značilo da za nekoliko meseci ti mediji odlaze u stečaj.

"U trenutnoj situaciji to će obezbediti dalje funkcionisanje tih medija, restrukturalizaciju i sprečiće otpuštanja zaposlenih zbog nedostatka sredstava. Vlasnik može u svakom trenutku da prekine postupak likvidacije", saopštilo je danas ministarstvo kulture i nacionalne baštine.

Postupak likvidacije dalji je potez u nadmudrivanju prethodne vlade stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog i nove vlade premijera Donalda Tuska koja posle izbora 15. oktobra ima komotnu većinu u oba doma parlamenta ali ne dovoljnu da preglasa veto šefa države koji je već njime zapretio za sve promene koje bi eliminisale kontrolu prethodne vlasti nad institucijama i javnim medijima.

Nekadašnji javni mediji, koje je stranka Pravo i Pravda dok je bila osam godina na vlasti pretvorila zakonski u državne medije a realno u svoja partijska glasila, ne mogu da se finansiraju onako kako je predvidjeno, pošto većina Poljaka jednostavno ne plaća pretplatu a nedovoljni su i prihodi od reklama.

Do sada su funkcionisali, posebno TVP i njen informativni kanal TVP.info samo zahvaljujući stotinama miliona evra kompenzacija iz državnog budžeta protiv kojih tada nije imao ništa protiv predsednik Duda, dok je sada kada preti da njegova stranka Pravo i Pravda izgubi kontrolu nad TVP, radijom i agencijom stavio na finansiranje iz budžeta veto.

Sva tri medija imaju po dva direktora, jednog koga je postavila prethodna vlast i novog koga ne priznaje sadašnja opozicija i deo novinara, emituju se paralelni dnevnici a poslanici opozicione stranke Pravo i Pravda i sam njen šef Jaroslav Kačinjski još od 19. decembra okupiraju zgradu TVP.info i neke prostorije u agenciji PAP, dežuraju ne smenu i pokušavaju i fizički da spreče ulazak novih direktora ili zaposlenih koji pripremaju novi dnevnik u zgradu.

Na mestu je i policija koja nastoji da smiruje tenzije i spreči incidente kao kada je bivši ministar odbrane Antoni Maćerevič, poslanik Prava i Pravde, pokušao fizički da spreči jednog informatičara da udje jer se legitimisao samo policiji a odbio da pokaže propusnicu i ličnu kartu poslaniku jer poslanik to nema pravo da traži.

Zbog haosa u poljskim javnim medijima i dvovlašća kada novinari i drugi zaposleni ne mogu na miru da obavljaju svoj posao protestovale su medjunarodne novinarske organizacije i poljska novinarska udruženja i neke druge nevladine organizacije istovremeno apelujući na vladu premijera Donalda Tuska da u preko potrebnoj depolitizaciji javnih medija ne krši zakone i ne postupa na isti način kako je Kačinjski posle dolaska na vlast 2015. godine stavio pod totalnu kontrolu svoje partije javne medije.

(Beta, 12.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »