Razvijena nova tehnologija proizvodnje biodizel goriva u Kini

Beta 04.01.2024

Kineski naučnici razvili su novu tehnologiju koja omogućava proizvodnju biodizel goriva sa većim sadržajem biomase, koji bi mogao da dostigne preko 40 odsto u poređenju sa globalnim prosečnim sadržajem manjim od 10 odsto, piše Sinhua.

Šen Đian, profesor na Školi za hemiju i nauku o materijalima Univerziteta Nanđing normal i njegov tim poboljšali su proizvodni proces, koristeći biomasti (trigliceride) i komponente rafinerije sirove nafte za proizvodnju automobilskog biodizel goriva bez transesterifikacije.

Što je veći sadržaj biomase u biodizelu, to su izraženiji efekti uštede energije i smanjenja ugljenika, saopštio je tim naučnika.

Delimično zamenjujući naftu biomastima, ova tehnologija je pogodna za napore Kine da promoviše ekološki prihvatljivije biodizel gorivo i unapredi svoje standarde emisije i da pritom istovremeno doprinosi globalnom vrhuncu ugljenika i neutralnosti ugljenika, rekao je Šen.

Rezultati lokalne agencije za nadzor i inspekciju kvaliteta pokazali su da ovo biodizel gorivo ispunjava nacionalne standarde za biodizel gorivo za automobile i da ima posebno dobru oksidativnu stabilnost, otpornost na koroziju, mazivost i karakteristike zaštite životne sredine.

Istraživački tim je u saradnji sa drugim kompanijama oformio industrijsku proizvodnu jedinicu sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od dva miliona tona ovog biodizel goriva, sa ciljem da se ubrza praktična primena njegovih tehničkih dostignuća.

(Beta, 01.04.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »