Gosti iz Bugarske najbrojniji među strancima koji su 2024. godinu dočekali u Kragujevcu

Beta 04.01.2024

Gosti iz Bugarske bili su najbrojniji među strancima koji su novogodišnje praznike proveli u Kragujevcu, a bilo je i gostiju iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije kao i iz drugih gradova Srbije.

"Ovi podaci svakako će doprineti povećanju turističkog prometa u 2023. godin, koja je za kragujevački turizam bila jedna od rekordnih godina", rekao je načelnik gradskog Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Saša Soković.

On je naveo da je u prošloj godini ostvareno gotovo 53.500 dolazaka, a domaćih turista je bilo nešto više od stranih turista.

"Istovremeno, ostvareno je više od 140.000 noćenja i prosečan boravak inostranih turista je nešto veći od tri dana. Strani turisti ostvarili su 54 procenata noćenja, a domaći 46 odsto", kazao je Soković, a objavila Gradska turistička organizacija (GTO).

U Kragujevac su dolazili gosti iz celog sveta, ali pre svega turisti iz zemalja u okruženju - BiH, Severne Makedonije, Crne Gore, ali i iz Bugarske, Rusije, Nemačke, Turske, Indije, Kine, Mađarske, pa i sa Devičanskih ostrva, iz Senegala i Šri Lanke.

Kako prenosi GTO u Kragujevcu, manifestacioni turizam je glavni razlog dolaska gostiju iz inostranstva.

Reč je o muzičkim i pozorišnim festivalima među kojima je najprivlačniji Arsenal fest, ali svoju publiku imaju i međunarodni muzički, pozorišni, lutkarski, filmski festivali, kao i Majske i Oktobarske svečanosti.

(Beta, 01.04.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »