U malom selu, tokom hladne Badnje večeri nastala je najpoznatija božićna pesma na svetu, ali i dan danas je obavija veo misterije!

Blic 07.01.2024
U malom selu, tokom hladne Badnje večeri nastala je najpoznatija božićna pesma na svetu, ali i dan danas je obavija veo…

"Tiha noć" je jedna od najpopularnijih božićnih pesama u katoličkom svetu i skoro da ne postoji čovek na svetu koji ne zna melodiju ove pesme. Možda vam se vrzmala po glavi, a da niste ni znali o čemu je reč. Iako pesma postoji više od veka, relativno nedavno je otkriveno njeno pravo poreklo, a neke misterije u vezi nje nikada neće biti potpuno razrešene.

Katolici kada slave Božić često se mogu čuti kako pevaju ovu pesmicu, što sa porodicom, što u crkvi, što na gradskim trgovima i to predstavlja neprocenjivu tradiciju za njih. Međutim, nikada nije utvrđeno šta ovaj melodiji daje takav veseo i lep ton, a istovremno i prepun melanholije. Čak su se i naučnici bavili ovom temom ne bi li otkrili zašto baš ovakav sklop nota u ljudima budi ogromnu količinu emocija. Ipak, to će ostati samo još jedna od misterija ove pesme.

Božić »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »