BBC vesti na srpskom

Franc Bekenbauer, legenda nemačkog fudbala, preminuo u 78. godini

Nekadašnji kapiten i selektor reprezentacije Zapadne Nemačke za mnoge je bio jedan od najboljih fudbalera sveta,

BBC News 08.01.2024
Franz Beckenbauer holds the World Cup trophy
Getty Images
Franc Bekenbauer drži pehar posle pobede Nemačke nad Holandijom u finalu Svetskog prvenstva 1974. godine

Nemačka legenda Franc Bekenbauer, po mnogima jedan od najboljih svetskih fudbalera svih vremena, preminuo je u 78. godini, saopštila je njegova porodica.

Bekenbauer je kao kapiten reprezentacije Zapadne Nemačke osvojio Svetsko prvenstvo 1974. godine, a kao selektor reprezentacije 1990.

Izvanredan odbrambeni fudbaler odigrao je 582 utakmice za njegov klub Bajern iz Minhena, sa kojim je osvajao nemačka prvenstva i kao igrač i kao trener.

Poznat po nadimku Kajzer, Bekenbauer je kao kapiten doveo Nemačku do pobede na Evropskom prvenstvu 1972, a dvaput je osvajao Zlatnu loptu.

„Sa velikom tugom saopštavamo da je moj suprug i naš otac Franc Bekenbauer preminuo u snu u nedelju, okružen porodicom.

„Molimo vas da nam dozvolite da tugujemo u tišini i da se uzdržite od svih pitanja", piše u saopštenju porodice upućenom nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Bekenbauer je u početku igrao na sredini terena i nezaboravno je njegovo proigravanje ser Bobija Čarltona u finalu Svetskog prvenstva protiv Engleske 1966, koje je Nemačka ipak izgubila sa 4-2.

Nezaboravna su i njegova četiri gola na tom prvenstvu, koja su mu, kao 20-godišnjaku, donela nagradu za najboljeg mladog igrača.

Iako je kasnije igrao u odbrani, često je postizao golove.

Za reprezentaciju Zapadne Nemačke igrao je čak 103 utakmice.

Bekenbauer je jedan od samo trojice fudbalera koji su osvojili Svetsko prvenstvo i kao igrači i kao treneri - pored nedavno preminulog Brazilca Marija Zagala i Francuza Didijea Dešampa.

Sa Bajernom je osvojio četiri titule prvaka Nemačke, a kao kapiten ovog nemačkog fudbalskog džina, tri puta je osvojio Evropski kup - 1974, 1975 i 1976. godine.

I sa Hamburgom je postao prvak Bundeslige.

„Bundesliga je očajna zbog smrti Franca Bekenbaura, prave ikone onda, sada i zauvek. Počivaj u miru, Kajzeru", saopštila je liga Nemačke.

„Za mene je Franc Bekenbauer najbolji fudbaler u istoriji Nemačke", reka je Julijan Nagelsman, selektor nemačke reprezentacije.

„Njegovo izvođenje uloge libera promenilo je igru, njegovu ulogu i njegovo prijateljstvo sa loptom načinilo ga je slobodnim čovekom."

„Franc Bekenbauer je mogao da pluta po terenu, kao fudbaler i kasnije kao trener, bio je veličanstven, iznad svih i iznad svega. Kada bi ušao u sobu, prostorija bi zasijala."

Bernd Nojendorf, predsednik Fudbalskog saveza Nemačke, rekao je da je Bekenbauer bio „jedan od najboljih igrača koje je naš sport imao."

„Izgubili smo jedinstvenog fudbalera i izvanrednu ličnost", rekao je on.

„Njegovom elegancijom, lakoćom i pogledom na sve, postavio je standarde na terenu. Franc Bekenbauer ostavlja ogromnu zaostavštinu Fudbalskom savezu Nemačke i fudbalu u celini."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.08.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »