Premijeri Srbije i Sao Tome i Prinsipe o unapređenju saradnje u poljoprivredi i digitalizaciji

Beta 17.01.2024

Premijeri Srbije i afričke države Sao Tome i Prinsipe, Ana Brnabić i Patris Emeri Trovoado, razgovarali su danas u Beogradu o unapređenju saradnje dve zemlje u oblastima digitalizacije javne uprave, poljoprivrede, odbrani i obrazovanja.

"Naša privredna saradnja u smislu trgovinske saradnje kao što je očekivano nije naročito razvijena jer smo geografski udaljene zemlje. Ali s druge strane imamo sve bolju političku saradnju, sve bolje razumevanje i sve češće posete", rekla je Brnabić novinarima posle sastanka s gostom.

Ona je istakla da će premijer Sao Tome i Prinsipa u Beogradu razgovarati i s naučnim institutima "Zemun polje" i "Mihailo Pupin". Tema razgovora biće kako da ti instituti podele svoje znanje o semenskom materijalu i tehnologijama sa kolegama iz Sao Tome i Prinsipa da bi oni imali bolje prinose i održiviju poljoprivredu, a Srbija bi sa druge strane otvorila afričko tržište za svoje instute.

"Imamo dobre, konkretne planove, zadovoljni smo saradnjom, a vi ste došli jako dobro pripremljeni, s jasnom vizijom kako želite da izgleda buduća saradnja Srbije i Sao Tome i Prinsipe. Sa velikim zadovoljstvom ćemo izaći u susret, velika nam je čast što ćemo imati priliku da sarađujemo u ovim oblastima, ponudimo našu ekspertizu", rekla je Brnabić.

Zahvalila se što Sao Tome i Prinsipi poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i dodala da je predsedniku Aleksandru Vučiću predložila da ode na turneju po afričkom kontinentu, te da će Sao Tome i Prinsipe biti jedna od država koje će posetiti.

"Duboko sam bila impresionirana vašom vizijom saradnje Srbije i Sao Tome i Prinsipa u smislu šta je ono što mi možemo da ponudimo, šta je ono što je vama potrebno i koje su strateške oblasti saradnje", rekla je Brnabić i dodala da dve zemlje imaju dobre polazne osnove za saradnju. 

Patris Emeri Trovoado izjavio je da zbog saradnje još iz doba Jugoslavije imaju "čvrstu osnovu" za saradnju koja prema njegovim rečima ima mnogo potencijala.

"Imamo veoma intenzivnu saradnju. Uveren sam da Sao Tome i Prinsipe i Srbija moći da pokažu kako stvari mogu biti ostvarene u današnjem uznemirenom svetu, ali mi treba da budemo fokusirani na naše ciljeve, a to je da sarađujemo, jer kada radite sami ne možete ništa da postignete", rekao je premijer.

Njegova zemlja je primetila - dodao je - koliko Srbija ulaže u nove tehnologije i želeli bi da se "priključe tim stremljenjima" i daju svoj doprinos. 

"Africi su neophodni partneri kao što ste vi, zemlja koja ima odgovarajući program usmeren na saradnju koja donosi obostranu korist, mi smo to shvatili odavno. Računajte na nas, hajde da sarađujemo", rekao je Trovoado.

Sao Tome i Prinsipe, rekao je premijer, želi da osim rudnih resursa, saradnji sa Srbijom doprinese i u "ljudskom kapitalu", ne samo tako što ih šalju da se u Srbiji obrazuju, već i da rade na izgradnji jačih veza stanovništva.

Još je dodao da je turizam najbrže rastući sektor u njegovoj zemlji i iskoristiće imidž Beograda i Srbije da ga dodatno promovišu.

(Beta, 01.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »