Evropska zelena partija: Istražiti neregularnosti izbora u Srbiji na međunarodnom nivou

Beta 18.01.2024

Evropska zelena partija je danas saopštila da insistira da neregularnosti na nedavnim izborima u Srbiji, koje su uticale na rezultate, moraju da budu istražene na međunarodnom nivou.

Izveštaj međunarodnih posmatrača izbora u Srbiji ukazao je na ozbiljne neregularnosti koje su uticale na rezultate, ali su vlasti Srbije tiho odlučile da ne istražuju dalje te navode, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske zelene partije.

"Republička izborna komisija objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora 12. januara, odbacivši žalbe vodeće opozicione koalicije 'Srbija protiv nasilja'. Rok za podnošenje žalbe Ustavnom sudu za beogradske izbore istekao je danas, 18. januara, 15 dana od objavljivanja u Službenom listu Grada Beograda. Vlasti se pretvaraju da je izdanje Službenog lista navodno objavljeno 3. januara, ali je ono ostalo nedostupno javnosti u bilo kom obliku", navodi Evropska zelena partija.

Kopredsedavajući Evropske zelene partije Tomas Vajc (Thomas Waitz), poslanik Evropskog parlamenta (EP), rekao je da je to "još jedan primer kako vladajuća Srpska napredna stranka (pridruženi član Evropske narodne partije) predsednika Srbije Aleksandra Vučića koristi sva sredstva da ostane na vlasti, uključujući zarobljavanje medija i institucija".

U saopštenju se ukazuje da je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), "koji je pomno pratio izbore, veoma jasno zaključio da je organizovana migracija birača uticala na rezultate lokalnih izbora u Beogradu".

Tokom jučerašnje debate u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji, Vajc je rekao da postoje "jasni dokazi da su oni pokradeni". On je apelovao na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage i pozvao države članice EU da ne prihvate rezultate izbora dok istraga ne bude završena, navodi se.

Evropska zelena partija navodi da je ranije osudila manipulaciju izbornom voljom građana Srbije i da nastavlja da izražava punu solidarnost i podršku ljudima u Srbiji koji protestuju, "jer ih je vlada izneverila u ispunjavanju osnovnih demokratskih standarda – organizovanja slobodnih i fer izbora".

"Zahtevamo podršku Srbiji u primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i pažljivo praćenje, kao i širu podršku u unapređenju demokratskih procesa u zemlji koja teži članstvu u Evropskoj uniji", dodaje Evropska zelena partija.

(Beta, 01.18.2024)

Izbori »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »