Pokret nesvrstanih nazvao izraelski rat u Gazi ilegalnim i osudio napade na Palestince

Beta 20.01.2024

Šefovi država ili vlada Pokreta nesvrstanih u subotu su izraelsku vojnu kampanju u pojasu Gaze nazvali "ilegalnom" i oštro osudili neselektivne napade na palestinske civile, civilnu infrastrukturu i prisilno raseljavanje palestinskog stanovništva.

Pozivajući na prekid vatre koji je očajnički potreban da bi humanitarna pomoć pristupila pojasu Gaze, Pokret je u zajedničkom saopštenju pozvao na rešenje s dve države, na osnovu granica pre 1967. godine, kada je Izrael zauzeo Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u kratkom ratu sa susednim arapskim državama.

Grupa je takođe ponovila podršku da palestinska država bude primljena u članstvo Ujedinjenih nacija da bi zauzela mesto koje joj pripada među zajednicom naroda.

Pokret nesvrstanih, formiran tokom kolapsa kolonijalnih sistema i na vrhuncu Hladnog rata, igrao je ključnu ulogu u procesima dekolonizacije, navodi se na njegovoj veb-stranici. Zemlje članice teže da ne budu formalno usklađene sa ili protiv bilo kojeg velikog bloka.

Devedeset predstavnika, uključujući 30 šefova država, iz 120 zemalja članica Pokreta učestvovalo je na jednonedeljnoj konferenciji u glavnom gradu Ugande, Kampali. Skup je kulminirao Samitom u petak i subotu.

U saopštenju Nesvrstanih se navodi da su države-članice veoma zabrinute zbog stalnog pogoršanja situacije na terenu i humanitarne krize u Gazi. Pokret je osudio kontinuiranu izgradnju i širenje naselja Izraela širom palestinskih teritorija, kao i na okupiranoj Golanskoj visoravni otetoj od Sirije.

Pokret je tražio  pažnju međunarodne zajednice prema tome, posebno Saveta bezbednosti UN.

"U tom cilju, krajnje je vreme da se okonča ova gnusna (izraelska) okupacija koja se i dalje nameće uz flagrantno kršenje međunarodnog prava, i da se obezbedi sprovođenje bezbroj relevantnih rezolucija Generalne skupštine i Saveta bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je na Samitu da je neprihvatljivo odbijanje da se prihvati rešenje o dve države za Izraelce i Palestince i uskraćivanje prava na državnost palestinskom narodu.

On je podržao stav Nesvrstanih koji pozivaju na reformu Saveta bezbednosti.

"Vaš Pokret je dugo naglašavao sistemske nedostatke Saveta i potrebu za reformama da bi Savet zaista bio efikasan i reprezentativan. Kako možemo prihvatiti da afrički kontinent i dalje nema jednog stalnog člana tog tela?” - pitao je Gutereš.

Gutereš je rekao da je ubistvo 152 člana osoblja UN u Gazi obeshrabrujuće, a da je napad Hamasa na Izrael i uništenje Gaze od strane izraelske vojske za 110 dana bez presedana tokom njegovog mandata kao generalnog sekretara UN.

(Beta, 01.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »