Miketić (Zajedno): Izborni inžinjering na decembarskim izborima

Beta 26.01.2024

Predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno Djordje Miketić ocenio je danas da je na prošlogodišnjim decembarskim izborima došlo do "izbornog inžinjeringa" i zbog, kako je ukazao, "pasiviziranja birača" koji ne žive u Srbiji.

U saopštenju je naveo da direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević nije želeo da dostavi opozicionim predstavnicima u beogradskoj i Republičkoj izbornoj komisiji "segmentirane podatke sa popisa (stanovništva), broja maloletnih..." kako bi imali bolji uvid u stanje biračkog spiska.

Naveo je da po rezultatima popisa u Srbiji sa 6,6 miliona stanovnika ima 6,5 miliona glasača, te da, kako je kazao, takav rezultat otvara prostor za mnoge manipulacije, "posebno kada se zna tačno koji su to građani na biračkom spisku koji trenutno ne žive u zemlji, odnosno koji neće glasati".

"Da bi veliki broj "fantomskih birača" mogao glasati, a da se njihov broj ne vidi u ukupnom broju birača u Srbiji ili Beogradu, ključno je znati tačno koji građani ne izlaze na izbore ili trenutno ne žive u zemlji – i onda te građane pasivizirati, tj. privremeno izbrisati iz biračkog spiska", rekao je on.

Ukoliko se pasivizira veliki broj birača, kako je saopštio, "to znači da se može prijaviti isti broj ,"novih" fantomskih birača, "a da se ukupan broj glasača ne promeni".

Potrebno je, kako je kazao, "ispitati ulogu" Kovačevića u vezi toga.

Stranka Zajedno je deo opozicione koalicije "Srbije protiv nasilja" koja tvrdi da su decembarski izbori pokradeni dok je vlast više puta to negirala, istakavši da time traže opravdanje za izborni poraz.

(Beta, 01.26.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »