U Rimu počeo samit Italija-Afrika za zaustavljanje migracija razvojem Afrike

Beta 29.01.2024

Samit Italija-Afrika na kojem će biti predstavljen razvojni plan Rima s ciljem da se zaustavi migracija i uspostavi novi odnosi Evrope i Afrike, danas je otvorila premijerka Italije Đorđa Meloni.

Ona je rekla da "želimo da oslobodimo snagu Afrike da bismo mladim generacijama garantovali pravo koje im je do sada bilo uskraćeno".

"U Evropi mnogo pričamo o pravu na migriranje, ali retko govorimo o garantovanju prava da ne budemo primorani da migriramo", izjavila je Meloni u govoru, prenela je agencija AP.

Na samitu u Rimu učestvuje dvadesetak lidera iz Afrike, najviših zvaničnika Evropske unije i Ujedinjenih nacija i predstavnika drugih međunarodnih organizacija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u govoru rekla da postoji potreba da se konkretizuje saradnja Evrope i Afrike "jer ne samo da su usklađene naše sudbine, već i naši interesi".

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola je u govoru istakla da se može napredovati samo zajedničkim snagama: "Kada napreduje Afrika, napreduje i Evropa i svet će takođe biti na pravom putu", kazala je ona, prenosi londonski "Gardijan".

Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat je na samitu rekao da se Afrika angažuje u partnerstvu zasnovanom na slobodi i konsenzusu i da nijedna strana ništa ne nameće.

"Afrika se angažuje u partnerstvu zasnovanom na obostranim prednostima", rekao je on.

Italija planira da pitanje ilegalnih migracija iz Afrike bude jedna od centralnih tema tokom njenog predsedavanja Grupom sedam industrijski najrazvijenijih demokratija (G7).

Njen plan koji razmatra današnji samit nudi stvaranje bezbednosnih i ekonomskih uslova za otvaranje novih radnih mesta u Africi što bi trebalo da mlade ohrabri da ostanu, a ne da migriraju ka Evropi, ali zeleni i opozicioni poslanici su planirali da tokom samita održe "kontrakonferenciju" da bi kritikovali plan koji opisju kao "neokolonijonalnu praznu kutiju" za ponovnu eksploataciju resursa Afrike.

Pre no što je izabrana 2022. godine, Meloni je obećala da će suzbiti ilegalnu migraciju iz Afrike, a dogodilo se suprotno: prošle godine, po zvaničnim podacima, preko Sredozemnog mora je do Italije stiglo 157.650 ljudi, 50.000 više nego prethodne godine.

(Beta, 01.29.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »