Vlasi: Kosovskoj strani potrebna taktika u ophođenju sa Srbijom i podrška saveznika

Beta 03.02.2024

Bivši visoki funcioner u vreme SFRJ Azem Vlasi ocenio je da Vladi Kosova nedostaje taktika u ophođenju sa Srbijom i da o svim pitanjima treba da se dogovara sa saveznicima.

On je, komentarišući odluku Centralne banke Kosova (CBK) da zabrani upotrebu dinara od 1. februara, za prištinsku KTV rekao da bi kosovska Vlada trebalo da sasluša međunarodne predstavnike za odlaganje odluke CBK, koja je, kako je naveo, "potpuno primerena".

Smatra da to Srbija pokušava da koristi, kao i svaku drugu priliku, za podizanje tenzija što, kako je ocenio, kosovska strana ne bi trebalo da dozvoli.

"Kosovska strana treba da nauči neke taktike jer je strategija važna u politici. Naši ne znaju taktiku", kazao je Vlasi.

Srbija, kako je rekao, već čeka šanse sa porastom tenzija na Kosovu, "ranije sa tablicama, sada sa dinarima".

"Kosovska strana treba da razume ove igre i da igra malo bolje, ali nikako na uštrb državljanstva i ustavnosti", rekao je on.

Ocenio je i da odluka da evro bude jedina valuta na Kosovu morala da bude doneta odavno, pa je, kako je kazao, sada svejedno da li se odlaže za mesec dana.

Prema njegovim rečima, ta odluka iako kasni, potpuno je u okviru ustavnog sistema Kosova.

"Kada počne primena, da li od juče ili možda odložena za mesec dana, nije bitno, pa pošto smo čekali do sada, nemojte pokvariti svoj posao čekanjem još malo", kazao je Vlasi.

Naglasio je da se moraju slušati međunarodni prijatelji.

"Zašto se rok odlaže nije bitno. Ono što je važno jeste da se ustavnost i zakonitost moraju primeniti u svakom institucionalnom segmentu i u svakom kutku Kosova, pa i u monetarnoj politici. Važno je ovo, a ne rokovi“, dodao je on.

Preporučio je kosovskoj strani da uzme u obzir da predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da iskoristi pitanje dinara za podizanje tenzija na Severu Kosova, "čak i uz male proteste, 10-15 ljudi".

Ali, kako je ukazao, ovo je dovoljno da međunarodni predstavnici kritikuju Kosovo.

"Stoga, Vlada ili CBK treba da to uzmu u obzir i da ne dopuste da raspoloženje međunarodnih prijatelja okrenu protiv sebe za bilo koji mandat", dodao je.

Niko od međunarodnih predstavanika, kako je naveo, "nije rekao da to ne uradimo, već samo da odložemo".

"Ako to ne uradimo, to onda ide u prilog Vučiću“, izjavio je Vlasi.

Kazao je da je dobra vest zatvaranje paralelnih opština (koje su u sistemu Srbije) i da Kosovo treba da teži konačnom sporazumu koji sadrži obostrano priznanje sa Srbijom.

(Beta, 02.03.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »