Si Đinping čestitao Kinezima Praznik proleća: U potpunosti smo implementirali nov koncept razvoja

Beta 09.02.2024

Kineski predsednik Si Đinping čestitao je sunarodnicima Praznik proleća, uz poruku da je u zemlji u protekloj godini u potpunosti implementiran nov koncept razvoja.

Povodom Praznika proleća - Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, koja počinje sutra, Si je na prijemu u Pekingu rekao da je odlazeća godina zeca prva godina pune implementacije duha 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK), prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Na prijemu, u organizaciji Centralnog komiteta (CK) KPK i Državnog saveta, Si je naveo da su vlasti Kine, "suočene sa izuzetno složenim međunarodnim okruženjem i teškim i mukotrpnim reformskim zadacima razvoja i stabilnosti, koncentrisale napore na modernizaciju u kineskom stilu i koordinisale domaću i međunarodnu situaciju".

"Prevazišli smo višestruke teškoće i izazove i napravili čvrste korake na novom putu sveobuhvatne izgradnje moderne socijalističke zemlje", naveo je Si, koji je u ime CK KPK i Državnog saveta uputio čestitku "narodima svih nacionalnosti, sunarodnicima u Hongkongu, Makaou i Tajvanu, kao i Kinezima u inostranstvu".

Si, generalni sekretar CK KPK i predsednik Centralne vojne komisije, rekao je i da je Kina tokom protekle godine "odlučno sprovela prevenciju i kontrolu kovida-19 i promovisala privredni oporavak i razvoj".

"Ukupan ekonomski obim je premašio 126 triliona juana, а ukupna proizvodnja žitarica dostigla је novi maksimum, dok su zaposlenost i cene generalno ostale na stabilnom nivou. Bilo je i novih otkrića kada je reč o naučnim i tehnološkim inovacijama, a novi kvalitet produktivnosti je ubrzan", dodao je Si.

On je kazao da su "produbili sveobuhvatno i strogo upravljanje partijom i borbu protiv korupcije" i da su "kontinuirano konsolidovali dobro političko okruženje".

"Stavljamo ljude na prvo mesto, nastojimo da zaštitimo i unapredimo život ljudi, nastavljamo da konsolidujemo i širimo rezultate smanjenja siromaštva, rešavamo hitne probleme ljudi i dajemo sve od sebe da odgovorimo na prirodne katastrofe i promovišemo oporavak i izgradnju", naveo je.

Dodao je da Peking "aktivno podržava Hongkong i Makao da se bolje integrišu u ukupni razvoj zemlje", da se "odlučno suprotstavlja separatističkim akcijama koje imaju za cilj 'nezavisnost Tajvana' i mešanju spoljnih sila" i da "energično brani nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese zemlje".

Si je rekao i da se 2024. obeležava 75. godišnjica osnivanja NR Kine i dodao da je to "ključna godina za postizanje ciljeva i zadataka 14. petogodišnjeg plana".

(Beta, 02.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »