SRS: Ministarka prosvete da povuče Pravilnik o ocenjivanju, ugroženo dostojanstvo nastavnika

Beta 14.02.2024

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović da odmah povuče Pravilnik o ocenjivanju u osnovnim školama i to deo koji "omogućava da polovina roditelja može na osnovu ličnih primedbi da pokrene postupak o utvrđivanju i vrednovanju rada određenog nastavnika".

SRS u saopštenju navodi da će se na taj način još više ugroziti, "već ozbiljno ugroženo", dostojanstvo i autoritet nastavnika, kao i da taj pravilnik potpuno otvara mogućnost da roditelji zapravo ocenjuju sopstvenu decu, što je već sada jedan od značajnijih problema u sistemu obrazovanja.

"Ministar prosvete se ponaša po onoj narodnoj 'Selo gori, a baba se češlja'. Dok se ona dodvorava roditeljima donoseći nebulozne pravilnike po kojima će roditelji nadzirati nastavnike i proveravati njihov rad, u svim knjižarama u Srbiji Kompanija 'Dexy co' prodaje Dečji atlas sveta u kom je naša južna pokrajina predstavljena kao samostalna država Kosovo. Nikom iz vlasti ne pada na pamet da ove atlase odmah povuče iz prodaje", stoji u saopštenju.

Dodaje se da udžbenike za decu u Srbiji i dalje štampaju hrvatski i slovenački izdavači, kao i da je organizovanje štampanja udžbenika, pre svega srpskog jezika i istorije u srpskom Zavodu za izdavanje udžbenika jedini posao kojim bi ministar trebalo da se bavi, u periodu do izbora novog ministra koji bi taj posao morao završiti do početka sledeće školske godine.

(Beta, 02.14.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »