Radio Sto plus: Sramno i netačno izveštavanje medija o zločinu na Pešteru

Beta 14.02.2024

Ubistvo mladića (27) iz Tutina najnoviji je primer kako mediji senzacionalno, vrlo često netačno i neprofesionalno izveštavaju prilikom teških zločina, zanemarujući interes javnosti i kršeći pravo na privatnost žrtve i pretpostavku nevinosti osumnjičenih, objavio je danas radio Sto plus.

U takvom izveštavanju prednjačili su brojni lokalni, vrlo često nelegalni, internet portali, a za njima ništa nisu zaostajali ni nacionalni mediji koji su njihova pisanja prenosili, bez ikakve provere tačnosti, naveo je taj novopazarski radio.

Informacije do kojih je Sto plus radio došao, pokazuju da su netačni navodi da je u ubistvu učestvovalo "više osoba" koje su žrtvu "brutalno pretukli", da mu je "presuđeno udarcem u glavu", kao i da su "tokom tuče korišćeni kočevi".

Istina je da je žrtva usmrćena hladnim oružjem i da je za ubistvo osumnjičena samo jedna osoba, S.Z (27) iz Sjenice, te da policija do sada nije otkrila da je bilo ko drugi naneo bilo kakve povrede ubijenom.

Poslednjih dana potencira se uloga bivše žene osumnjičenog za ubistvo, za koju lokalni portali, pod punim imenom i prezimenom i objavljenom fotografijom, navode da je sa zajedno sa bivšim suprugom ubila žrtvu, objavio je Radio Sto plus

Nacionalni mediji, kako je naveo, koriste termine da mu je "presudila" ili da ga je "poslala u smrt".

Iako je ona nakon zločina uhapšena, na osnovu saopštenja Višeg javnog tužilaštva, jasno je da ona, u ovom trenutku, nije osumnjičena za izvršenje niti jednog krivičnog dela.

Podaci do kojih je radio Sto plus došao govore da, za sada, nema dokaza da je ona na bilo koji način učestvovala u zločinu ili za njega znala.

Osumnjičen za ubistvo je S.Z. (27) kojem se stavlja na teret teško ubistvo, a on je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeni su i E.Dž. (19) iz Sjenice za kojeg se sumnja da je znao da će S.Z. počiniti zločin, ali ga nije prijavio, kao i E.H. (40) iz Novog Pazara, koji se sumnjiči da je pomogao učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Netačni su navodi lokalnih i nacionalnih medija da je protiv njih podneta optužnica, objavio je Sto plus radio. Zapravo, tek je započeta istraga posle koje će uslediti optužnica, ukoliko se prikupi dovoljno dokaza.

(Beta, 02.14.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »