ProGlas predao RTS-u prigovor zbog 'nekvalitetnog informisanja'

Beta 23.02.2024

Inicijativa "ProGlas", iza koje stoji više javnih ličnosti koje su pozivale na masovan izlazak na izbore 17. decembra, predala je danas prigovor Radio-televiziji Srbije (RTS) zbog "nekvalitetnog pružanja usluge javnog informisanja građana".

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović rekao je novinarima ispred zgrade RTS-a da je prigovor predat kao pravno sredstvo, na koje generalni direktor javnog servisa po zakonu mora da odgovori u roku od 30 dana i, kako tvrdi, poboljša usluge pružanja informativnog programa.

"Ako to ne ispuni, pozvaćemo građane da se pojedinačno, u što većem broju, obrate RTS-u individualnim prigovorima", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, RTS, kao pružalac javnih usluga, ne pruža na kvalitetan način usluge informativnog programa, zbog čega građani mogu da im se obrate prigovorom, što je "ProGlas" i učinio.

Dodao je da RTS ne omogućava građanima da budu blagovremeno, potpuno i istinito informisani, zbog čega je zatraženo da poboljša medijski pluralizam, što je jedan od koraka ka poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

Jovanović je naveo da je u prigovoru obuhvaćen period od 15 dana, odnosno konkretno izveštavanje o rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, kao i "neizveštavanje" o tribini "ProGlasa" sa koje su upućeni minimalni uslovi za održavanje ponovljenih izbora.

Dodao je da će uskoro biti završen film te inicijative o "izbornoj krađi", koji će biti predat Ustavnom sudu ako se do tada ne oglasi o zahtevu za poništavanje izbora, nakon čega će "ProGlas" krenuti da organizuje tribine širom Srbije, uoči predstojećih lokalnih izbora.

(Beta, 02.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »