Ambasador Ukrajine: Počeće haos u celoj Evropi ako se ne zaustavi agresija Rusije

Beta 24.02.2024

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je procenio da sledi "haos" na celom evropskom kontinentu ako se ne zaustavi agresija Rusije na njegovu zemlju i rekao da želi da ukaže građanima Srbije da se u Ukrajini vodi "pravi krvavi rat".

"Ako Ruska Federacija ne bude zaustavljena u ovoj agresiji, to će biti početak haosa na celom evropskom kontinentu. Sasvim je verovatno da sledeće žrtve ruske agresije mogu postati naši susedi - zemlje NATO", rekao je Tolkač u intervjuu za Demostat, obavljenom danas povodom dvogodišnjice napada Rusije na Ukrajinu.

Tolkač je rekao da je od "početka sveobuhvatne ruske invazije teška situacija u Ukrajini", da su svakim danom sve veća razaranja, i da ruska vojska nastavlja da "nemilosrdno uništava objekte kritične energetske infrastrukture, stambene zgrade sa civilima, tržne centre, bolnice, škole, vrtiće, biblioteke".

Po njegovim rečima "ruski okupatori čak i ne kriju da je njihov cilj da unište Ukrajinu kao državu" da žele da ona "propadne".

Rekao je da Ukrajinci ne mogu da odustanu od borbe jer se radi o sopstvenoj egzistenciji.

Tolkač je ukazao da se svako usporavanje ili prekid vojne podrške Ukrajini mere životima ukrajinskih branilaca, ali da uprkos tome ukrajinski narod i oružane snage neće prestati da se bore.

"Nadamo se da će pitanja političke prirode, pre svega u SAD, biti rešena u najkraćem mogućem roku i da će se obnoviti potpuna isporuka vojne pomoći", rekao je Tolkač.

Na pitanje o tome koliko će Ukrajinci imati snage da se bore, ambasador je rekao da je ukrajinskoj vojsci teško da održi odbranu, ali da se "dužnost ispunjava dostojanstveno", da se Rusima kojih ima mnogo više, Ukrajinci odupiru  zahvaljujući hrabrosti i svesti da štite svoju zemlju, a i zahvaljujući prednosti u tehnici, elektronici i tenkovima, oružju koje, kako je rekao dobijaju od saveznika i prijatelja.

Tolkač je naglasio da je Ukrajini potrebno da od svojih partnera dobije savremenije naoružanje i finansijsku podršku da bi mogla da zaustavi rusku agresiju.

Rekao je da su, na osnovu sadašnje situacije i namere rukovodstva Kremlja "da nastavi vojnu agresiju", sada nemogući mirovni pregovori, a Ukrajina ne može da prestane da se bori.

Ambasador je podsetio da su desetine hiljada građana Ukrajine prošle kroz Srbiju, ali nisu svi ostali - većina je otišla da pomoć i sugurnost traži u drugim zemljama.

Ambasador je dodao da građani Srbije svakodnevno pokušavaju da pomognu Ukrajincima i donose u Ambasadu raznu pomoć koja se potom šalje u Ukrajinu i izrazio zahvalnost zbog njihovog razumevanja i pomoći.

Ocenjujući odnose Srbije i Ukrajine, Tolkač je podsetio da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao svom kolegi Aleksandru Vučiću Dan državnosti, da politički obe zemlje nastavljaju da traže dodirne tačke i praktičnu saradnju, gde su, kako je dodao, ima i pozitivnog i negativnog iskustva.

"To je postalo posebno evidentno od početka sveobuhvatne agresije Rusije na Ukrajinu. Pozitivno se može primetiti da srpska strana... podržava ogromnu većinu rezolucija UN u vezi sa Ukrajinom", rekao je Tolkač.

On je rekao da, nažalost, u političkom aspektu još ne postoji zajednička vizija Ukrajine i Srbije o ratu u Ukrajini, jer je srpska strana više puta istakla da štiti nacionalne interese u odnosima s Rusijom.

"Srbija se nije pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije i nije uvela sopstvene restriktivne mere. Takođe je primetno odsustvo napredovanja u ukidanju registracije i zatvaranju predstavništava nejasnih ruskih organizacija na teritoriji Srbije, poput 'Druga Ukrajina' i tzv. 'DPR', koji imaju sve osobine antiukrajinskog delovanja", rekao je Tolkač.

On je rekao da se to "ne može nazvati prijateljskim odnosom prema Ukrajini", kao ni "obeležavanje praznika vojske-osvajača i ubica od strane srpskih zvaničnika".

S druge strane, Srbija je 2023. godine nastavila da pruža humanitarnu pomoć Ukrajini na nivou vlade, ukazao je on.

Po njegovim rečima, sastanci predsednika dve zemlje na marginama prošlogodišnjih evropskih samita su politički signali i da je sve to dobro, ali da nije potrebna samo deklarisana podrška, već i primena te podrške u praksi u "kontekstu ruske agresije".

"Konkretno, Ukrajina se može podržati i ako se pridružite inicijativi predsednika Ukrajine 'Formula mira' " - rekao je Tolkač dodavši da se u današnjoj realnosti stav neutralnosti u ukrajinskom društvu doživljava kao "tiha" podrška ruskoj agresiji i "genocidu u Ukrajini".

Govoreći o tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, rekao da "srpska strana više puta istakla da štiti sopstvene nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom". Osvrnuo se i na nedavni intervju predsednika Aleksandra Vučića ruskoj agenciji TASS ge je Vučić potvrdio da nema namere da uvede sankcije Rusiji, i "potvrdio prijateljski karakter odnosa s tom zemljom-agresorom".

"Međutim, živimo u dinamičnom svetu, i ako, po mišljenju nadležnih, takva odluka u određenoj fazi neće zadovoljiti nacionalne interese Srbije, sasvim je moguće uvođenje" - sankcija, ocenio je Tolkač.

Tolkač je rekao da se prilika za novi susret Zelenskog i Vučića može pružiti već sledeće nedelje, kada je međunarodni samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, u Albaniji.

Na sastanku će se razgovarati o pitanju pružanja pomoći Ukrajini u kontekstu njenog otpora ruskoj vojnoj agresiji - rekao je Tolkač i dodao da je Vučić najavio u domaćim medijima da planira da učestvuje na tom skupu.

Tolkač je pohvalio "pozitivnu saradnju na nivou prvih dama" i uspostavljanje saradnje i aktivnog dijaloga prve dame Ukrajine i supruge predsednika Srbije Aleksandra Vučića Tamare Vućić što omogućava rešavanje pitanja humanitarne prirode iz ugla "meke diplomatije".

Ukrajinski ambasador je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da Ukrajina poštuje norme međunarodnog prava i dosledno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ostajući pri stavu nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Na kraju intervjua je poručio građanima Srbije da se između Rusije i Ukrajine vodi "pravi krvavi rat".

"Pitanja 'preventivnog udara zarad sopstvene bezbednosti', 'borbe protiv neonacizma' svakim danom gube svaki smisao i izazivaju smeh i gađenje prema provokacijama moskovskog KGB-a," rekao je on.

Dodao je da to što se dešava u Ukrajini nije vojna konfrontacija NATO-a i Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine -  kako tvrde ruski i proruski mediji, uključujući i u informacionom prostoru Srbije.

Rekao je da će se posledice rata kojeg je "pokrenuo ruski diktator", cela Evropa osećati još dugo, "posebno obični građani koji su doživeli mnogo tuge i patnje zbog činjenice da su prosto Ukrajinci".

Tolkač je naglasio da će pomoć svake vrste Ukrajini omogućiti da se zaustavi "zločinački i besmisleni Putinov rat protiv ukrajinskih građana, protiv Evrope u celini".

(Beta, 02.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »