Pritvoreni predsednik Vojnog sindikata Srbije započeo štrajk glađu

Beta 27.02.2024

Lider vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je danas priveden, započeo je štrajk glađu, rekao je novinarima u Kragujevcu njegov branilac Mitar Krstić.

On je naveo da je započet predistražni postupak koji će biti nastavljen saslušanjem pred Višim javnim tužilaštvom (VJT) u Novom Sadu koje je teritorijalno nadležno.

Na pitanje novinara za šta se Novica Antić tereti, Krstić je rekao da je u pitanju "osetljiv teren" i da će najverovatnije doći do prekvalifikacije krivičnog dela, ali da dokazi ne postoje i da je reč o političkom procesu.

"Ovde je očigledno da se radi o političkom progonu, na tome je težište, a sve ostalo ćemo saopštiti naknadno, u toku postupka i kada odbrana bude imala preciznije informacije", kazao je Krstić.

Antić i više članova i funkcionera Vojnog sindikata jutros su privedeni, potvrdio je za agenciju Beta Novičin brat Vaso Antić.

Evropska federacija sindikata javnih službi saopštila je da ozbiljno sumnja u transparentnost sudske istrage protiv predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića.

"Ovaj napad dolazi nakon izjave ministra odbrane Miloša Vučevića da sindikati u vojsci nikome nisu potrebni. S obzirom na sistematski progon kojem je sindikat izložen, i koji je na meti ministra odbrane, ozbiljno sumnjamo u transparentnost sudske istrage", navela je ta federacija na društvenoj mreži Iks (bivši tviter).

Pripadnici MUP-a Srbije obavili su u toku noći pretres kuća i stanova pripadnika Vojnog sindikata Srbije i njenog predsednika Novice Antića zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Posle saslušanja, Antiću je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega je predsednik Vojnog sindikata stupio u štrajk glađu.

(Beta, 02.27.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »