Putin, zadovoljan napretkom ruskih snaga u Ukrajini, danas se obraća naciji

Beta 29.02.2024

Zadovoljan napretkom ruskih snaga u Ukrajini, predsednik Rusije Vladimir Putin danas će održiti govor naciji, tokom kojeg će, kako navode mediji, pomenuti prioritete zemlje, dve nedelje pre predsedničkih izbora na kojima se očekuje njegova pobeda.

Putin je, kako izgleda, u boljoj formi nego pre godinu dana, kada je njegova vojska bila izložena ponižavajućem povlačenju na jugu i severoistoku Ukrajine, posle neuspelog pokušaja da zauzme Kijev u proleće 2022. godine.

Od tada, ukrajinska vojska nije uspela u svojoj kontraofanzivi pokrenutoj u leto 2023. godine i nalazi se u defanzivi, bez municije zbog nedostatka dogovora u Vašingtonu, suočavajući se sa brojnijim i bolje naoružanim ruskim vojnicima.

Putin je ranije rekao da će u govoru pomenuti predsedničke izbore koji će biti održani od 15. do 17. marta, kao i ciljeve za najmanje šest narednih godina, koliko traje predsednički mandat u Rusiji.

Putin će govoriti u kongresnom centru koji se nalazi u blizini Crvenog trga u Moskvi.

Putin bi mogao da reaguje na izjavu francuskog kolege Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji nije isključio mogućnost slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu, kao i na poziv proruskih separatista iz Moldavije koji su u sredu zatražili zaštitu od Rusije.

U svojim obraćanjima naciji, Vladimir Putin tradicionalno uzima u obzir proteklu godinu i postavlja nove strateške pravce, pred političkom i vojnom elitom svoje zemlje.

Govor će biti održan uoči sutrašnje sahrane njegovog glavnog protivnika Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara u zatvoru u nejasnim uslovima.

(Beta, 02.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »