Nikezić (SSP): Lista preplaćenih projekata i finansiranih iz zaduženja 'nema kraja'

Beta 06.03.2024

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić danas je povodom tvrdnje ministra finansija Siniše Malog da "Srbija vodi računa o svakom dinaru", izjavio da lista preplaćenih projekata i finansiranih iz zaduženja, "nema kraja".

Nikezić je u pisanoj izjavi naveo da vlast "sve velike projekte realizuje koruptivnim dilovima, mimo tendera, sa stranim partnerima i cenama višestruko iznad tržišnih".

On je među takve projekte naveo brzu saobraćajnicu Sombor - Kikinda čija je cena za četiri godine skočila sa 420 miliona evra na preko dve milijarde evra, kao i kupovinu prava za Premier ligu za 600 miliona evra, što je, kako je naveo, "po stanovniku 20 puta više nego u zemljama Bliskog Istoka i 35 puta više nego u Kini".

Nikezić je naveo da je vlast u Beograd na vodi uložila dve milijarde evra vredno zemljište i infrastrukturu za 32 odsto vlasništva, dok je arapski partner za 68 odsto vlasništva uplatio 80 miliona evra. Među primerima projekata koji nisu vodili računa "o svakom dinaru" ubrojao je i "subvencije Henkelu od 144.000 evra po radnom mestu u pogonu za proizvodnju osveživača za toaletnu šolju".

"A da ste zaista vodili računa o svakom dinaru, onda biste bar neki dinar zaradili ili uštedeli, pa ne bi morali bukvalno svaki veliki projekat da finansirate iz skupih kredita. Zato prekinite da izgovarate besmislene parole, jer vi vodite finansije zemlje koja je postala sinonim za korupciju, četvrta je u Evropi po siromaštvu, sa duplo većom inflacijom od EU, rastom javnog duga od 140 odsto i egzodusom preko 500.000 (ljudi)", naveo je Nikezić.

(Beta, 03.06.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »