Ambasadorka Švedske: U Srbiji jačaju tradicionalne ideje rodnih uloga i nacionalizam

Beta 08.03.2024

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je danas srednjoškolkama, sa kojima je razgovarala povodom Međunarodnog dana žena, da se angažuju u odbrani svojih prava jer se u Srbiju vraćaju tradicionalne ideje rodnih uloga i ideje patrijarhata i jer jača nacionalizam.

U razgovoru, koji je organizovala Akademija ženskog liderstva, Ben David je učenicama srednjih škola rekla da istraže koja prava imaju ili mogu da imaju, da se hrabro za njih zauzmu, da pronađu organizacije civilnog društva koje se bave njihovom zaštitom i da se angažuju.

"Sve počinje time da znate koja su vaša prava, ovde u Srbiji je veoma dobra zakonska situacija, postoje zakoni koji garantuju jednakost i štite prava devojčica i žena, ali nisu dobro implementirani. Prvo saznajte svoja prava i onda nađite snagu da se za njih zalažete", kazala je ambasadorka.

Ambasadorka Švedske, čija zemlja podržava projekat "Devojke imaju reč", u okviru kojeg je održan današnji razgovor, kazala je da su takvi događaji "veoma bitni kao mesta na kojima može da se otvori debata".

"Smatram da u Srbiji postoje jaki stereotipi zasnovani na polu i to me brine. Postoji tendencija vraćanja ka tradicionalnim idejama rodnih uloga i odnosa, jača nacionalizam i vraćaju se ideje patrijarhata, što smatram veoma čudnim jer je Srbija država sa sjajnim ljudima", kazala je Ben David.

Ben David je rekla da u Švedskoj nije morala da se bori za svoja prava na način na koji su generacije žena to ranije činile.

"U Švedskoj su kontraceptivna sredstva dostupna i besplatna svima, imamo zakone koji štite pravo na abortus, imamo zakone po kojima je nelegalno diskriminisati žene", kazala je Ben David.

Ambasadorka je navela da njoj u društvu jasno uređenih pravila nije bilo teško da se postepeno i malim koracima kreće ka uspešnoj karijeri i da se odluka da postane diplomata nije desila odjednom.

"Ne vidim da sam morala da se borim, ja sam produkt mog okruženja. Moja majka je imala mnogo više problema, ona je morala da nadvlada stereotipe u društvu u vezi sa polom, ali i u samoj porodici. Nije imala pristup istim fondovima za školovanje, a norme su bile mnogo strože", kazala je Ben David.

Akademija ženskog liderstva, koja je organizovala razgovor u saradnji sa Novinskom agencijom Beta, okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede znanja i veštine, ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Projekat "Devojke imaju reč" sprovode Akademija ženskog liderstva i Novinska agencija Beta, u okviru programa "Mladi i mediji za demokratski razvoj" Beogradske otvorene škole, koji podržava Švedska.

(Beta, 03.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »