Panel 'Devojke imaju reč': Suština 8. marta jačanje svesti o pravima žena, a ne pokloni

Beta 08.03.2024

Suština proslavljanja Međunarodnog dana žena, 8. marta, nije kupovina poklona ili pružanje pažnje ženama jednom godišnje, već jačanje svesti o pravima za koja su se žene izborile i za koja se i dalje bore - saglasile su se danas u Beogradu srednjoškolke, učesnice panela "Devojke imaju reč".

Na panelu koji je Akademija ženskog liderstva organizovala povodom Međunarodnog dana žena, učenice su navele da 8. mart "treba da bude svakog dana" i da žene "treba svakog dana da se osećaju lepo zato što su žene". {YTVideo2}

Učesnica panela Ahsena Tutić rekla je da su žene borbom za ravnopravnost puno unapredile svoja prava, ali da im predstoji "još puno borbi".

"Mislim da bi 8. mart trebalo da bude svakog dana, da se sve to što se radi danas radi svakog dana. Da se taj mali znak pažnje, taj cvet i ruža, daje svakog dana. Ima devojaka koji samo tog dana dobiju pažnju od partnera, brata ili oca", kazala je Tutić.

Učenica Lea Mitić je rekla da "žene još nemaju sva prava" i ukazala da društvo "osuđuje žene kada se bore za svoja prava tako što širi stereotipe poput onog da je feminizam uništio žene".

"Žene treba da se osećaju lepo svakog dana zato što su žene. Ali malo ljudi povezuje 8. mart sa pravima žena, već samo sa poklonima. Mi žene treba prve da govorimo o tome, da napravimo neku promenu, da debatujemo o tome. Isto tako i mediji treba drugačije da izveštavaju o tome, da to ne bude reklama 'šta da kupite ženi za 8. mart', već da govore o tome šta je taj praznik, zašto ga slavimo", kazala je Mitić.

Srednjoškolka iz Bujanovca Anđela Stevanović navela je da postoji veliki broj stereotipa kojima se devojčicama govori da nisu za neke profesije ili sportove, već da je "njihovo mesto u kuhinji".

"Kroz dom, kroz kuću i odrastanje uči se puno stvari. Nekada, kada i dečaci i muškarci nauče nešto dobro kod kuće, onda im društvo i okolina ne dozvoljavaju da se istaknu. Kod nas u Bujanovcu sportovima se bave i dečaci i devojčice, ali više dečaci nego devojčice, koje su manje zainteresovane. Devojčicama se priča da su one za kuhinju, da kuvaju i spremaju, a za dečake se kaže da oni nisu za to", kazala je Stevanović.

Učenica srednje škole iz Bujanovca Verda Selimi navela je da se poklonima za 8. mart "pravi diskriminacija među ženama jer se cveće poklanja samo majkama, a ne svim ženama, devojkama i devojčicama".

"Znam da je prelepo, ali ovo nije praznik samo za majke. Tamo gde ja živim, mislim da muškarci ne poštuju dovoljno ovaj dan i to me puno rastužuje. Oni poklanjanju cveće samo majkama, jer ne znaju istoriju ovog dana", rekla je Selimi.

Akademija ženskog liderstva, koja je organizovala panel u saradnji sa Novinskom agencijom Beta, okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede znanja i veštine, ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Projekat "Devojke imaju reč" sprovode Akademija ženskog liderstva i Novinska agencija Beta, u okviru programa "Mladi i mediji za demokratski razvoj" Beogradske otvorene škole, koji podržava Švedska.

(Beta, 03.08.2024)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »