BBC vesti na srpskom

Tehnologija: Epl se ponaša „kao gangster iz Kuma“ sa novim pravilima za prodavnicu aplikacija

Preduzetnici kritikuju način na koji Epl dozvoljava da se u prodavnicama aplikacija dozvole i neke druge.

BBC News 12.03.2024  |  Džo Tajdi - BBC, tehnologija
Colton Adamski
BBC
Kolton Adamski, bivši haker i biznismen iz Čikaga, pokušava da pokrene jednu od prvih alternativnih prodavnica aplikacija u EU

I dok Epl počinje da dozvoljava drugim prodavnicama aplikacija poslovanje na ajfonima, jedan preduzetnik kritikuje ponašanje kompanije.

Ove nedelje je Epl napravio dugoočekivani revolucionarni potez dozvolivši drugim kompanijama da lansiraju prodavnice aplikacija na ajfonima.

Potez su tehnološkom gigantu nametnuli zakonodavci Evropske unije (EU) zabrinuti da ovaj ima monopol na tržištu.

Potez je pažljivo praćen širom sveta i isprva je slavljen kao trijumf industrije za kompanije i potrošače u EU.

Ali Eplova stroga nova pravila i naknade našli su se na meti oštrih kritika, a Spotifaj ih je čak nazvao „ucenom".

To je jedna od mnogih kompanija, u koje spada i tvorac Fortnajta Epik gejms, koja je vršila pritisak na Epl da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija na ajfonima.

'Siva zona poslovanja'

Zakonodavci EU su se nadali da će njihova promena pravila ohrabriti male izazivače da uđu na unosno tržište ajfona.

„Epl tvrdi da se otvara, ali još drži ajfone u čvrstom stisku šake", kaže Kolton Adamski, bivši haker i biznismen koji živi nadomak Čikaga i pokušava da pokrene jednu od prvih alternativnih prodavnica aplikacija u EU.

Ovaj 22-godišnjak vodi nezvaničnu prodavnicu aplikacija za ajfon već više od šest godina.

To je, prema njegovim rečima, „siva zona poslovanja" koja operiše na granicama onoga što je legalno.

Svuda drugde izvan EU, otvoriti prodavnicu aplikacija protivno je Eplovim uslovima, a instaliranje aplikacija izvan zvaničnog Ep Stora (prodavnice aplikacija) je zabranjeno.

Ovaj proces, poznat kao „snabdevanje sa strane" (side-loading), uobičajena je praksa na androidima, ali ga je Epl zabranjivao još od pokretanja ajfona, tvrdeći da je to bezbednosni rizik.

Aplikacije moraju da budu verifikovane preko zvaničnog Ep Stora, odavno tvrdi ovaj tehnološki gigant.

App Store logo
Getty Images
Eplov Ep Stor je doskoro bio jedini prihvtljiv način da se skinu aplikacije na ajfon

Epl naplaćuje prosečnu proviziju od 30 odsto aplikacijama za korišćenje njegove prodavnice, što tvrdi da je zarad zaštite mušterija.

Iako je ova naknada kontroverzna, istina je da je uopšteno gledano Epl uspešniji u sprečavanju upada malicioznih aplikacija od drugih tržišta kao što je Guglov Plej Stor.

Koltonova prodavnica aplikacija je privukla stotine hiljada preuzimanja nezvaničnih aplikacija i igara.

BBC je isprobao njegovu uslugu i uspeo je da preuzme aplikacije na ajfon preko proste zaobilaznice koja menja podešavanja telefona tako da premoste bezbednosna upozorenja.

On uspeva pristojno da živi od vođenja vlastite prodavnice za aplikacije „ispod radara", ali odavno želi da je vodi legalno.

I zato kad su novi zakoni EU najavljeni u januaru, odmah je iskoristio šansu.

„Bilo je uzbudljivo što smo konačno dobili priliku da od 'sive' prodavnice koja radi na obodima dozvoljenog konačno lansiramo legitimnu prodavnicu", kaže on.

Epl je danas najveći svetski prodavac pametnih telefona i ima najbogatiju bazu korisnika, tako da bi ulazak njegove prodavnice u ajfone bio za njega veliki dobitak.

Koltonovo uzbuđenje je, međutim, splaslo čim su on i njegov tim počeli da čitaju Eplova pravila i uslove.

On Eplova pravila poredi sa gangsterima iz kultnog filma Kuma ili serije Soprano.

Jeste, možete da otvorite prodavnicu na njihovoj teritoriji, ali morate da se ponašate tačno onako kako oni kažu ili će vas zatvoriti.

Epl insistira da nove prodavnice aplikacija moraju da imaju milion evra u banci, ali ako njihove rezerve padnu ispod te cifre, mogu biti zatvorene.

Epl nije odgovorio na naša pitanja o tome zašto je to neophodno, ali je prethodno rekao da je razlog za to iskorenjivanje sumnjivih ili prevarantskih prodavnica.

U poslednjih nekoliko nedelja, otkako je Kolton uspeo da osigura kreditnu liniju, Epl je saopštio da tvorci aplikacija sa „bonitetom" od najmanje dve godine takođe mogu da otvore prodavnicu aplikacija bez milion evra.

Koltonova sledeća prepreka koju mora da premosti je kako da ostvari zaradu.

Epl automatski naplaćuje novim prodavnicama aplikacija pola evra za svako preuzimanje posle jednog miliona.

Epl kaže da je suština ove naknade za osnovnu tehnologiju očuvanje bezbednosti ajfona putem bezbednosnih ažuriranja.

Ali Kolton smatra da je ovo nalik takozvanoj naknadi za zaštitu koja se plaća mafijašu pod izgovorom da se on stara da je vlasnikova prodavnica bezbedna.

Dakle, ako neko preuzme aplikaciju iz njegove prodavnice ali je nikad ne koristi, on i dalje mora da plati Eplu 50 centi.

Colton Adamski at his laptop
BBC
Kolton je rešen da uspe uprkos preprekama

Epl naplaćuje i naknadu od 50 centi za pojedinačne aplikacije koje imaju više od milion preuzimanja, što brine neke popularne tvorce aplikacija.

Kompanija je napravila internet stranicu gde tvorci aplikacija mogu da procene koliko novca će dugovati Eplu ako odluče da postave svoje aplikacije u druge prodavnice.

To bi moglo da iznosi čitave hiljade ako se premaši cifra od milion preuzimanja, ali ako bi prodavali isključivo preko Eplovog Ep Stora, ne bi ih koštalo ništa.

Još jedno naplaćivanje koje se kritikuje je naknada od 17 odsto koju će Epl naplatiti za bilo koju prodaju aplikacije prodate u njegovom Ep Storu ili drugde.

Epl tvrdi da je 99 odsto aplikacija koje trenutno nudi dovoljno malo da mogu da smanje ili isplaćuju svoje aktuelne naknade.

„Kad se sve sabere i oduzme, želimo da tvorci imaju fleksibilnost da izaberu poslovne uslove koji im najviše odgovaraju", rekla je portparolka.

Ali, kao u Kumu, Kolton tvrdi da Epl nudi kompanijama ponudu koju ne mogu da odbiju da bi se pojavljivali samo u Ep Storu.

„Mnogi tvorci aplikacija koje poznajem su besni i uznemireni. Kako, za ime sveta, mogu da objasne ovu naknadu za osnovnu tehnologiju? Ne vidimo da android pokušava da proda tu glupost", kaže Kolton.

Androidi, koji rade na Guglov softver, istorijski su bili otvoreniji, dozvoljavajući drugim prodavnicama aplikacijama da postoje kao što su Samsung Galaksi Stor i Huavej EpGaleri.

Google Play and AppStore logos
Getty Images
Epl i Gugl drže 95 odsto tržišta prodavnica aplikacija , podaci su platforme BiznisofEps

Ali Guglova vlastita prodavnica aplikacija - Gugl Plej - daleko je najdominantniji igrač i, kao i Eplov Ep Stor, naplaćuje aplikacijama prosečnih 30 odsto od njihove zarade ili pretplate kao proviziju.

Zakonodavci EU koji su usvojili Zakon o digitalnim tržištima još nisu izneli stav o Eplovim pravilima za alternativne prodavnice aplikacija, i kažu da će ih proceniti jednom kad ih vide u praksi.

Za sada, Kolton kaže da je čvrsto rešen da njegova prodavnica aplikacija funkcioniše.

„Pokazalo se veoma teškim i ja i moj tim radimo vredno zato što je ovo bukvalno budućnost ajfona", kaže on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.12.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »