RCC večeras u Sarajevu dodelio nagrade dobitnicama Žene preuzetnice Zapadnog Balkana

Beta 12.03.2024

Savet za regionalnu saradnju (RCC) večeras je u Sarajevu dodelio nagrade dobitnicama "Žene preduzetnice Zapadnog Balkana 2023", dobitnice nagrada su iz zemalja regiona, od Severne Makedonije, preko Albanije, Kosova, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izabrana je prva medju "zelenim ženama preduzetnicama", potom preduzetnica koja je razvila kompaniju koja se odnosi na umetnost, kulturu, dizajn, modu, stil života ili zanate, najbolja preduzetnica u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija, koja je prihvatila ICT da pokrene tehnologiju i inovativna rešenja.

Nagrađena je i mlada žena preduzetnica, do 35 godina, koja je pokazala inovativno poslovno rešenje ili proizvod sa regionalnim uticajem i vidljivošću, kao i turistička žena preduzetnica, koja je razvila preduzeće u sektoru turizma i doprinela promociji turizma.

Ove godine uvedena je i nova kategorija, Social Star Voman Entrepreneur, preduzetnica koja je pokrenula i razvila svoj posao koristeći moć društvenih medija

"Svaka druga žena je izvan tržišta rada, samo 18 posto žena su vlasnice kompanija i vode svoj biznis, mali je broj žena u upravljačkim strukturama velikih kompanija, samo 30 posto njih je u parlamentu", rekao je šef Političkog odeljenja RCC Amer Kapetanović .

On je ocenio da su žene veliki potencijal i kapital svakog društva, koji, kako je istakao, mora imati jednaku šansu i biti iskorišten.

"Vidimo jedan ozbiljan jaz koji treba popunuti i sve statistike i sve analize pokazuju potrebu većeg učešća žena u preduzetništvu i veću jednakost žena i muškaraca na tržištu rada", rekao je Kapetanović.

Dodao je da je zato jako dobro da postoji ovakva platformu, koja pokazuje "svetle primere iz svih ovih kategorija".

"Njih postavljamo kao egzemplar drugim ženama da ih ohrabrimo da idu istim putem", zaključio je šef Političkog odeljenja RCC.

Nagrada "Žene preduzetnice godine Zapadnog Balkana" zvanično je pokrenuta 2022. godine kao način da se odaju priznanje ženama koje su pokrenule i razvile sopstveni biznis i doprinele novim i održivim poslovima u našem regionu.

Priznanje je organizovano kao deo Akcionog plana zajedničkog regionalnog tržišta 2021-2024. godine i Agende za ekonomsko osnaživanje žena RCC, a finansira ga Evropska unija. {Video1:} Ceo video materijal možete pogledati OVDE.

(Beta, 03.12.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »