Matić u Markeru: U prošloj godini 75 otvorenih predmeta za dela učinjena na štetu novinara - od toga devet osuđujućih presuda (VIDEO)

Insajder 14.03.2024
Matić u Markeru: U prošloj godini 75 otvorenih predmeta za dela učinjena na štetu novinara - od toga devet osuđujućih…

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić rekao je gostujući u Markeru povodom kampanje "Pretnja je pretnja“ posvećenu sistemu prevencije i zaštiti novinara i medijskih radnika da je samo u toku prošle godine bilo 75 otvorenih predmeta za dela koja su učinjena na štetu novinara. Dodaje da je od tih 75 predmeta, devet osuđujućih presuda, a ostatak je, kako kaže, u proceduri ili je odbačeno.

'Struktura tih pretnji je u najvećem broju slučajeva u 98% slučajeva ugrožavanje bezbednosti novinara. Od toga tu su pretnje, tu su uvrede, lakše telesne povrede, zlostavljanja, proganjanja, nasilničko ponašanje. Polovina pretnji od ovih 75 otvorenih predmeta je došlo putem interneta i to je nešto što je potpuno se usadilo kao fenomen i samo raste taj procenat“, rekao je Matić. On dodaje da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) registrovalo 183 incidenata

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »