Кришто се захвалила Европском савету на отварању приступних преговора са БиХ

Бета 22.03.2024

Председавајућа Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто упутила је данас писмо председнику Европског савета Шарлу Мишелу и премијерима 27 држава Европског савета у којем се захвалила на одлуци да одобре отварање приступних преговора са том земљом.

Кришто је у писму истакла да је БиХ после подношења захтева за чланство 2016. године, као и добијањем кандидатског статуса 2022. године, званичним отварањем преговора начинила значајан искорак према даљим реформама.

Нагласила је да је ово историјски тренутак, који симболизује кључни помак на даљем путу европских интеграција и представља потврду и признање рада институција на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини.

"Свесни смо да сваки напредак у БиХ увелико зависи од јачања и унапређењу међусобног поверења, унутрашњем дијалогу и консензусу легитимних политичких представника конститутивних народа у БиХ", навела је Кришто.

Додала је да у предстојећем времену БиХ остаје јасно и недвосмислено опредељена вредностима и циљевима на којима се заснива Европска унија, те привржена даљем јачању регионалне сарадње у оквиру постојећих иницијатива на принципима добросуседства, јачању политичког дијалога, мира и стабилности у регији.

Кришто је нагласила да је поносна на чињеницу да је БиХ у процесу спровођења неопходних и потребних реформи успела да очува стопостотну усклађеност са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Према њеним речима, пажња у БиХ ће у наредним данима бити усмерена на усвајање преосталих законских предлога и других обвеза.

Кришто је нагласила да су наредне кључне обавезе пред БиХ усвајање закона о суду БиХ, закона о заштити личних података, као и измена и допуна Изборног закона БиХ.

Председавајућа Савета министара у писму је изразила уверење да ће ЕУ наставити да пружа пуну подршку компромисима и решењима, која су искључиво резултат рада надлежних институција у БиХ.

(Бета, 03.22.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »