Igmanska inicijativa: Ulazak BiH u EU - garant mira i stabilnosti u regionu

Beta 22.03.2024

Igmanska inicijativa je pozdravila odluku Evropske komisije donetu u četvrtak o otvaranju pretpristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

Inicijativa koja okuplja nevladine organizacije iz postjugoslovenskog regiona, ocenila je u saopštenju da bi članstvo BiH u Evropskoj uniji bilo "veliki doprinos regionalnoj stabilnosti i saradnji država koje dele zajedničku istoriju, jezike, probleme i uspehe usled sličnih društveno-političkih i geostraških i etničkih specifičnosti".

"Članstvo Bosne i Hercegovine, ali i svih država regiona u EU, garant je održanja trajnog mira i razvijanja demokratskh standarda i vrednosti" - navodi se u saopštenju.

Perspektiva članstva u EU, kako su kazali, izuzetno je snažan podsticaj za nastavak reformi u BiH i pokretač procesa koji treba da omogući stvaranje ekonomske, pravne, organizacione i socijalne strukture i društva u kojem je garantovano poštovanje svih ljudskih i građanskih prava - kako individualnih tako i kolektivnih.

“Funkcionalna BiH na putu prema članstvu u EU od vitalnog je značaja za životne potrebe građana i građanki Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihove nacionalne, verske i sve druge razlike, a u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i demokratskog uređenja društva" - navela je Igmanska inicijativa.

U saopštenju se ističe i da je pristup svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji od izuzetnog značaja i za organizacije civilnog sektora jer su one bitan korektivni faktor u svakom društvu i svakom društvenom procesu, i koje kroz aktivno učešće kreiraju politike.

Igmanska Inicijativa je od osnivanja 2000. godine aktivnosti podredila cilju da zemlje "Dejtonskog četvorougla" ubrzaju put ka EU da bi u interesu svojih građana ubrzale unutrašnje reforme i obnavljanje razumevanja i poverenja i time doprinele stabilnosti regiona u celini - navedeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisali kopredsednici organizacije Vehid Šehić za Bosnu i Hercegovinu, Branislav Radulović za Crnu Goru, Zoran Pusić za Hrvatsku i Aleksandar Popov za Srbiju.

(Beta, 03.22.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »