СПН, НАДА и ПроГлас усагласили јединствену платформу за скупштински колегијум у вези ОДИХР-а

Бета 29.03.2024

Коалиције "Србија против насиља" (СПН) и НАДА, заједно са иницијативом "ПроГлас" усагласили су јединствену платформу са којом ће опозиција наступити на скупштинском колегијуму, који је за 1. април сазвала председница парламента Ана Брнабић, најавила је данас СПН.

Из Скупштине Србије је раније саопштено да је Брнабић сазвала за 1. април први састанак скупштинског колегијума на чијем дневном реду ће бити консултације око даљег рада на примени препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) о децембарскиим изборима.

У саопштењу коалиција "СПН" пише да је усаглашена "јединствена платформа са којом ће опозиција наступити на колегијуму Народне скупштине Србије посвећеном изборној крађи, а који је заказан за понедељак 1. април", пренео је Народни покрет Србије, члан "Србије против насиља".

Навели су и три кључна захтева "који морају бити испуњени пре одржавања било којих избора", а први је "ревизија бирачког списка, у чему ће учествовати и опозиционе странке и невладине организације, у складу са препорукама ОДИХР-а".

Ту спада и "заустављање широко распрострањене злоупотребе медија од стране власти и успостављање одговорног и професионалног извештавања јавног сервиса РТС-а".

Како је наведено, ту је  и "одржавање свих локалних избора у исто време заједно са изборима за Скупштину града Београда, те је наглашено да ће опозиција инистирати и на испуњењу свих (25) препорука из коначног извештаја ОДИХР-а.  

"Досадашњим поступцима носиоци власти нису показали спремност на суштинску промену изборних услова, већ су наставили са активностима које су и довеле до оцене о нерегуларности избора и пост-изборне кризе, као што су миграције бирача, манипулисање бирачким списком, уцене и притисци на бираче и злоупотреба медија", пише у саопштењу.

Како је наведено, Србија се налази у дубокој политичкој кризи која је настала након крађе избора и неопходне су хитне и одлучне промене, "чији се ефекти морају осетити пре одржавања било којих наредних избора, као што се то и наводи у препорукама ОДИХР-а".

"У супротном, не можемо говорити о томе да су избори слободни и поштени и опозиција на њих неће пристати", наводи се у саопштењу.

(Бета, 03.29.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »