Meštani čačanskih sela protestuju u sudu zbog odugovlačenja eksproprijacije zemlje za auto put

Beta pre 31 dana

Nekoliko meštana čačanskih sela Mojsinje, Donja Gorevnica, Baluga i Stančići započelo je danas protest u Osnovnom sudu u Čačku sa zahtevom da se reše sudski procesi koje četiri godine vode sa "Koridorima Srbije" zbog zemlje koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta Preljina - Pojate.

Meštani se nalaze u holu Osnovnog suda i kažu da neće izaći dok ne budu rešeni sudski sporovi koje vode.

Među njima je i Mira Ranković (68) iz sela Mojsinje koja je pre nekoliko dana sama počela protest u Osnovnom sudu ali je ubrzo odustala pošto su joj nadležni u sudu obećali da će sudski procesci biti ubrzani.

"Oni nisu ispunili obećanje i na poslednjem ročištu mom sinu, koji se sudi zbog zemlje koju su mu oduzeli za izgradnju auto-puta, suđenje je ponovo odloženo za kraj aprila", rekla je Ranković agenciji Beta.

Njenoj osmočlanoj porodici oduzeto je oko 1,1 hektara zemlje u Moravičkom okrugu, za koju su im ponudili 18.000 dinara po aru.

Osnovni sud je prvobitnom odlukom doneo rešenje da zemlja vredi sedam puta više, ali je Viši sud suđenje vratio na početak.

Meštanima koji protestuju "Koridori Srbije" su oduzeli zemlju za izgradnju auto-puta pre četiri godine i ona im još uvek nije plaćena, jer su se meštani žalili na ponuđenu cenu.

Osnovni sud je doneo rešenja da prihvata njihove žalbe i prema procenama sudskih veštaka odredio da je cena oduzete zemlje sedam do osam puta veća od ponuđene, ali su se "Koridori Srbije" žalili Višem sudu na ta rešenja.

Po rečima meštana, Viši sud je deset meseci od žalbe vratio suđenje na početak, a Osnovni sud više od godinu dana odlaže ročišta ponovljenog suđenja zbog toga što se na suđenjima ne pojavljuju predstavnici "Koridora Srbije" ili zbog opravdanih odsustava postupajućih sudija.

(Beta, 04.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »