Брнабић: Београдски избори морају по закону да буду расписани до среде у поноћ

Бета 01.04.2024

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да до среде, 3. априла у поноћ мора, по законским роковима, да распише београдске изборе, а они морају да буду одржани најкасније, 2. јуна.

Она је за телевизију Прва казала и да захтев опозције о расписвању београдских и осталих локалних изнора у једном дану није могућ, те изразила наду да ће одустати од тог захтева.

Казала је и да све препоруке Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) о децембарским изборима у Србији могу да буду испуњене.

Брнабић је додала да је до сада, од 25 препорука ОДИХР већ имплементирано њих четири.

Из коалиција "Србија против насиља" (СПН) и Нада саопштили су претходно да на данашњим разговорима о испуњавању препорука ОДИХР није постигнут договор и најавили наставак разговора у среду, када истиче рок да се прихвате захтеви за фер изборе.

Властима су, на састанку изнели захтеве везане за бирачке спискове, медијску сцену и за одржавање истовремених локалних избора, тамо где нису били организовани у децембру.

Посланик Зелено левог форонта (ЗЛФ) Радомир Лазовић рекао је новинарима да они неће пристати на парцијална решење, односно да, како је казао, власт бира шта ће испунити од захтева.

На питање шта ће бити ако их власт у среду не прихвати, Лазовић, члији ЗЛФ је део СПН је нагласио да је "ситуација преозбиљна" да би се унапред говорило шта ће опозиција урадити.

Брнабић је казала да је власт спрема, осим о расписвању избора у исто време, да друга два захтева одмах имплементира, те да је то и казала на данашњем састанку.

Изразила је наду да ће опозиција одустати од свог става кога је назвала "ултиматумом", те да ће дијалог бити настављен.

"Искрено и дубоко се надам да неће бити тако и да ћемо моћи да наставимо дијалог", казала је Брнабић, иначе и функционерка владајуће Српске напредне странке.

Рекла је и да не види други начин да се обезбеди да Србија буде стабилна.

Она, како је рекла, не види други начин да власт и опозција, иако се не слажу, покажу да могу да разговарају како се на вештачки начин не би правила дестабилизација земље.

Власт је, како је навела, спремна да имплементира све захтеве ОДОХР, као и два од три захтева опозиције.

Како је навела, један захтев, о спајању избора је против закона и то је "тачка на ту тему".

"Немојте да кажете - ако нећете то, е ми онда прекидамо дијалог, и то је онда заиста ултиматум и алиби да сте и с притиском јавности и нашим позивима на дијалог то прохватили, а да га у ствари не жеилите", навела је она.

Брнабић о Заветницима и београдским изборима: За најширу могућу коалицију

Председница Скупштине Србије и функционерка Српске напредне странке (СНС) Ана Брнабић изјавила је данас да та странка жели најширу могућу коалицију за предстојеће београдске изборе.

Она је тако, за телевизију Прва, одгворила на питање о изјави лидера Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивице Дачић да "постоји договор" да на локалним изборима у Београду, на једној изборној листи учествују СПС, СНС и Заветници.

Дачић, чији је СПС коалициони партнер СНС-а, најавио је заједнички наступ изборних листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане", коалиције око СПС-а и странке Заветници.

Заветници су на децембарским изборима били у коалицји с Дверима, а нису прешли цензус, СПС је изашао на листи с Јединственом Србијом, док је око СНС било више других странака.

Брнабић је подсетила да је СНС раније казала да "жели најширу могућу коалицију", те да је, како је навела, "ово специфичан и изузетно тежак тренутак за Србију".

"О томе је причао и председник Србије Александар Вучић, имамо много изазова, много елемената из инстранства, из региона и из саме Србије који желе дестабилизацију", казала је.

Како је навела, њима се не свиђа то да Србија одолева свим притисцим и економским изазовима.

"У таквим околностима добро је да идемо у најширу коалицију", казала је Брнабић.

(Бета, 04.01.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »