Kineski gigantski teleskop omogućio skoro 900 sati posmatranja stranim istraživačima

Beta 02.04.2024

Kineski sferični radio teleskop sa otvorom od pet stotina metara (FAST), najveći i najosetljiviji svetski radio-teleskop sa jednom antenom, od 31. mrta 2021, primio je prijave iz 15 stranih zemalja i odobrio je ukupno skoro 900 sati pristupa posmatranju za strane istraživačke timove, piše Sinhua.

Prema Sun Čunu, inženjeru zaduženom za merenje i kontrolu FAST-a, među tih 15 zemalja su i Nemačka, Italija i Francuska, a aplikacije uglavnom uključuju brza posmatranja radio talasa, posmatranja pulsara i istraživanja neutralnog vodonika.

Pošto je stekao doktorat iz astrofizike pulsara na Univerzitetu u Mančesteru, britanski astronom Ralf Ito radi kao astronom pulsara u Nacionalnim astronomskim opservatorijama Kineske akademije nauka.

Ito je rekao da otvaranje FAST-a svetu znači da sada astronomi imaju mogućnost da izvode eksperimente koji ranije nisu bili mogući zbog nedovoljne osetljivosti teleskopa, i da odličan primer predstavlja potencijal za otkrivanje pulsara koji se nalaze u spoljnim galaksijama.

Điang Peng, glavni inženjer FAST-a, rekao je da će njegov tim, kako bi zadržao vodeću poziciju teleskopa u svetu, učiniti sve da osigura da FAST postane još stabilniji i efikasniji.

Trenutno, godišnje vreme posmatranja teleskopa je oko 5.300 sati, i igra važnu ulogu u kontinuiranoj produkciji naučnoistraživačkih dostignuća.

Smešten u dubokoj i okrugloj kraškoj depresiji u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou, FAST je zvanično otvoren za međunarodne naučnike 31. marta 2021.

(Beta, 04.02.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Najnovije vesti »