Nikezić (SSP): Ne postoji paralela između norveške nafte i srpskog litijuma

Beta pre 30 dana

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je danas da nije moguće porediti korist koju Norveška ima od nafte i onu koju bi Srbija mogla da ima od litijuma.

"Ne postoji paralela između norveške nafte i srpskog litijuma jer država Norveška je vlasnik naftne kompanije koja eksploatiše naftu, a ne nekakav Rio Tinto, tako da profit od prodaje nafte ostaje u Norveškoj, a ne odlazi u Australiju ili neku drugu zemlju", ukazao je Nikezić.

On se oglasio povodom tvrdnje predsednice Skupštine Srbije i dosadašnje premijerke Ane Brnabić da je Srbija pre i Srbija posle litijuma "bukvalno paralela sa Norveškom kakva je bila pre i posle nafte".

"Norveška naftna kompanija plaća državi Norveškoj porez od 72 odsto, dok bi Rio Tinto u Srbiji plaćao mizernu rudnu rentu od samo pet odsto, pa država Srbija ni po tom osnovu ne bi gotovo ništa zaradila", naveo je Nikezić.

"Norveška država je prihode od nafte uložila u državni penzijski fond, najveći državni fond na svetu sa 1,62 biliona dolara, dok bi država Srbija po osnovu litijuma zaradila nekoliko stotina miliona evra, što nije dovoljno ni da se isplati infrastruktura koju je država izgradila za potrebe Rio Tinta", dodao je on.

"Norveška naftna polja nalaze se u moru, desetinama kilometara daleko od norveškog tla, dok se rezerve litijuma nalaze ispod plodne zemlje u srcu Srbije, pa će iza Rio Tinta ostati samo napuštena sela, devastirano zemljište, zagađene reke i ogroman trošak oporavka životne sredine", rekao je Nikezić.

Naveo je da je Norveška na 4. mestu u svetu po indeksu percepcije korupcije, a Srbija na 104. "što znači da bi sav novac od eksploatacije litijuma završio u džepovima stranih investitora i ljudi bliskih SNS vlasti".

"Zbog svega ovoga, Norveška danas ima najveći standard, a Srbija je četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi", zaključio je Nikezić.

(Beta, 04.03.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »