Vojna baza u Pridnjestrovlju pogođena dronom, nema stradalih

Beta 05.04.2024

Zvaničnici Pridnjestrovlja, separatističke proruske oblasti u Moldaviji javili su danas da je eksplozivni dron pogodio radarsku stanicu u jednoj od njihovih vojnih baza a u udaru nije bilo povređenih, niti je načinjena veća materijalna šteta.

Ovo se dogodilo tri nedelje posle sličnog incidenta.

Eksplozivni dron je danas u 14.35 napao vojnu bazu ministarstva odbrane Moldavske republike Pridnjestrovlje, saopštilo je ministarstvo za državnu bezbednost te samoproglašene republike. Kako je dodato meta je bila radarska stanica koja je lakše oštećena, a nije bilo nastradalih.

Taj izvor je dodao da tim istražitelja radi na licu mesta, ne optužujući izričito Kijev da stoji iza udara.

Iz Pridnjestrovlja je 17. marta javljeno da je eksplozivni dron poslat iz Ukrajine pogodio vojnu bazu u glavnom gradu te oblasti Tiraspolju, a Moldavija je odbacila te optužbe i osudila pokušaje izazivanja panike. S druge strane Kijev je tada optužio Moskvu da je izazvala "provokaciju u Pridnestrovlju sa napadom dronom".

Rusija od 1990-ih podržava tu separatističku oblast u Moldaviji, proevropskoj zemlji koja se graniči sa Ukrajinom, i koja je kao i Ukrajina bivša sovjetska republika. Moskva redovno tvrdi da Kijev i Kišinjev u toj oblasti pripremaju provokacije ili napade.

Vlasti Pridnjestrovlja tražile su krajem februara od Rusije da preduzme "zaštitne mere" naspram, po njihovoj oceni, "pojačanog pritiska" Moldavije.

Ta separatistička oblast se graniči sa ukrajinskom oblasti Odesom koju ruske snage nisu uspele da osvoje kada su upale u Ukrajinu u februaru 2022. godine. Ruski zvaničnici redovno ponavljaju da imaju ambiciju da zauzmu taj lučki grad.

Uski pojas zemlje između Moldavije i Ukrajine, Pridnjestrovlje, se otcepilo posle kratkog rata 1992. protiv moldavske vojske. Rusija i dalje tu drži oko 1.500 vojnika, prema zvaničnim podacima, koji su tu u misiji održavanja mira.

(Beta, 04.05.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »