Isključena iz studentske organizacije FPN zbog učešća u postizbornim protestima

Beta 09.04.2024

Studentkinja i aktivstikinja Emilija Milenković koju je Predsedništvo Demokratske organizacije studenata (DEMOS) Fakulteta političkih nauka isključilo iz organizacije posle pobede na izborima za Studentski parlament, izjavila je da organizacija Evropski studentski forum (ESF) koja je izgubila na izborima, pokušava da unese razdor i razjedini studente.

"Smatram da ESF unosi strah i nesuglasice među studente koji su mukotrpno radili na organizaciji, kandidate i sve studente i studentkinje koji su čekali više od sat vremena da glasaju, kao i da nas razjedine i našu pobedu obesmisle. Razumem pritisak koji taj strah stvara, ali isto tako sam uverena da nas on ne sme voditi. Jedinstvo i sloga moraju biti na prvom mestu, pogotovo kada je reč o timu koji od narednog semestra preuzima odgovornost za sve studente kako na FPN tako i u parlamentu Univerziteta u Beogradu", izjavila je Milenković za Agenciju Beta.

Do poslednjih studenskih izbora, na FPN-u je studentski parlament bio "jednostranački" uz učešće samo studenata članova ESF koji mediji često nazivaju "Mali SNS".

Nakon velikog uspeha na izborima studenata, pobednički DEMOS isključio je studentkinju i aktivstikinju Emiliju Milenković iz te organizacije zbog učešća na protestima posle izbora u Srbiji u decembru 2023.godine.

U odluci koju je potpisala predsednica DEMOS Milica Kostin, navodi se da je Milenković prekršila više članova Statuta organizacije, a mera isključena izrečena joj je zbog "neaktivnosti, rušenja ugleda organizacije ili rada suprotnim ciljevima Statuta DEMOS".

Milenković je bila aktivna u grupi "Borba" koja je organizovala proteste sa zahtevom da se ponište izbori, otvori i ažurira birački spisak, a u januaru ove godine posetila je Brisel gde je o izborima u Srbiji razgovarala sa evroposlanicima.

DEMOS je na Instagramu naveo da je Milenković prekršila Statut obavaljanjem poslova bez konsultovanja i izveštavanja Predsedništva DEMOS, "mešanjem dnevnopolitičkog narativa u poslove organizacije, kojim se narušava dogovor na nivou koalicije" i "izražavanjem stavova suprotnih interesima koalicije" i neprisustvovanjem sednicama organa čija je članica.

(Beta, 04.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »