Konaković: Okupljanje Bošnjaka iz regiona nije alibi za okupljanje Srba

Beta pre 24 dana

Ministar spoljnih poslova BiH i predsednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković izjavio je danas da skup bošnjačkih predstavnika iz regiona, koji će se održati danas u Sarajevu, nije davanje nikakvog alibija za okupljanja Srba u regionu.

"Ako se Bošnjaci okupe to će, kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH, biti alibi za okupljanje Srba. Nismo se nikad ovako okupili, a bez obzira na to Srbi se godinama okupljaju, sastaju, planiraju i realizuju. Nisu čekali da im mi napravimo alibi", napisao je Konaković na društvenim mrežama, povodom kritika pojedinih bošnjačkih političara da će "okupljanje Bošnjaka dati legitimitet i Srbima da se okupljaju na isti način".

Dodao je da se u Republici Srpskoj obrazovni programi usklađuju sa programima u Srbiji, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "često u RS i vrlo retko tokom tih poseta posećuje Sarajevo", kao i da Srbija gradi škole i realizuje projekte u RS.

"Na to su nas već navikli. I još se mnogo toga može nabrojati. Sve bez alibija. Zvaničnici iz Hrvatske imaju sličan koncept dolazaka, poseta, dogovora i sastajanja. Sve ih teme u vezi sa Hrvatima u BiH zanimaju. A mi ne bi trebali, jer će to biti 'alibi'", ocenio je Konaković.

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje "koliko su političke elite u Sarajevu savile kičmu, zatvorile se u interes od Baščaršije do Marijinog Dvora, fokus stavili na javne kompanije, tendere, rodbinu i stranačke poltrone".

"Sarajevski establišment se mora trznuti iz partokratske letargije, pogledati oko sebe i dozvoliti hrabrom narodu da se gordo ispravi", istakao je Konaković.

Konakovićev poziv bošnjačkim političkim predstavnicma iz regiona oštro je kritikovao predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović (SDP), koji je naveo da je protiv "saborovanja na nacionalnim osnovama", a dolazak na skup odbili su i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i još nekoliko bošnjačkih stranaka iz BiH.

Skup bi trebalo da se održi večeras u Sarajevu.

(Beta, 04.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »