Sinđijang preusmerava poplavnu vodu za oživljavanje šuma pogođenih sušom

Beta pre 20 dana

Autonomni region Sinđijang Ujgur u severozapadnoj Kini planira da ove godine preusmeri 510 miliona kubnih metara poplavnih voda iz poplava kako bi se dopunile zalije vode šuma topola (populus euphratica) u slivu reke Tarim, piše Sinhua.

Sinđijang je prošle godine dopunio ovo vodosnabdevanje za više od 1,1 milijardu kubnih metara, što je bilo 197 odsto planirane dopune.

Prema Institutu za ekologiju i geografiju Sinđijang Kineske akademije nauka, približna ukupna šumska površina od 2,72 miliona mu (oko 181.333 hektara) navodnjavana je aktivnostima za sprečavanje poplava, a pokrivenost vegetacijom u navodnjavanim šumskim površinama porasla je za 4,3 procenta na godišnjem nivou.

Šume populus euphratica duž reke Tarim, najduže reke u unutrašnjosti Kine, pokrivaju više od 10 miliona mu i čine najveću prirodnu šumsku površinu ove vrste biljaka, stvarajući važnu ekološku barijeru u južnom Sinđijangu.

Iako je vrsta veoma tolerantna na sušu, delovi drveća populus euphratica su odumrli od 1950-ih zbog prekomerne eksploatacije vodnih resursa duž reke Tarim, što je dovelo do pada nivoa vode.

U 2019. godini, Sinđijang je pokrenuo projekat obnove za oživljavanje umirućih šuma i poboljšanje njihovih mogućnosti prirodne obnove kroz rad na sprečavanju poplava.

(Beta, 04.12.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »