Lider Hamasa dva i po sata s Erdoganom

Beta pre 13 dana

Lidera palestinskog pokreta Hamasa Ismaila Hanijea primio je danas u Istanbulu predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji se nada da će nametnuti svoje posredovanje između tog pokreta i Izraela koji od oktobra ratuje protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Po pisanju turskih medija, dva i po sata je trajao sastanak u Palati Dolmabahče na Bosforu.

Tursko predsedništvo objavilo je seriju fotografija Erdogana sa Hanijeom i njegovom delegacijom, među kojima je još jedan od vođe Hamasa Haled Mešal. S turske strane na sastanku su bili šef diplomatije Hakan Fidan i šef Obaveštajne službe (Mit) Ibrahim Kalin.

Po turskom predsedništvu, posle sastanka, prvog od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra, nije planirana konferencija za novinare.

Erdogan je u petak potvrdio da će to biti njegov prvi sastanak u četiri oko s Hanijeom od jula 2023. godine, ali nije preneo detalje o temi sastanka.

Hamas je u petak uveče saopštio da će rat u Pojasu Gaze biti tema sastanka.

Hanije je stigao u petak uveče u Istanbul, jedno od njegovih prebivališta od 2011. godine, gde je od početka rata u Gazi zvanično bio samo jednom, u januaru.

Lider Hamasa se sinoć sastao sa Fidanom s kojim je već razgovarao u sredu Dohi.

Turski ministar je posle sastanka rekao da su predstavnici Hamasa "ponovili da prihvataju stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. godine i samim tim, implicitno postojanje Države Izrael" i da se "odriču oružane borbe posle stvaranja palestinske države".

"Hamas tada više neće morati da ima oružano krilo i nastaviće da postoji kao politička partija", rekao je Fidan i izrazio zadovoljstvo "što je primio takvu poruku".

Turski ministar je rekao da je svojim sagovornicima ponovio "zabrinutost zapadnjaka" za koje je Hamas teroristički pokret i upoređuju ga sa Islamsko državom.

Turska koja bi da bude predvodnica podrške palestinskom pitanju, pruža čvrstu i stalnu podršku liderima Hamasa, ali je isključena iz posredovanja između Izraela i palestinskog pokreta, što predvodi Katar.

Poseta Hanijea dolazi u trenutku kada je Katar, koji preuzima ključnu ulogu u pregovorima Izraela i Hamasa, rekao da želi da "preispita" tu svoju ulogu zbog zastoja razgovora o postizanju primirja i oslobađanju zatočenih Izraelaca, talaca Hamasa, iz Pojasa Gaze.

Katarske pregovarače posebno su uvredile kritike Izraela i nekih američkih demokrata.

Turska bi to mogla da iskoristi da pokuša da nastavi posredovanje.

Međutim, Sinan Cidi, saradnik istraživač u Fondaciji za odbranu demokratija (FDD) u Vašingtonu, oprezan je i predviđa da će Erdogan imati samo "veoma ograničenu" ulogu, pored ostalih posrednika, zbog odbijanja podrške Izraelu.

"Erdogan neće biti dobrodošao", rekao je Cidi podseivši da je turski predsednik uporedio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua s "nacistom" i opisao Izrael kao "terorističku državu".

Po oceni tog analitičara, najviše što bi Erdogan mogao da učini jeste da bude pozvan da prenosi poruke između palestinskih pregovarača i Izraela.

(Beta, 04.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »