NUNS: 25 godina od pogibije radnika RTS-a – nevine žrtve srpske vlasti i NATO pakta

Beta pre 11 dana

 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je podsetilo da se sutra navršava 25 godina od pogibije 16 zapuslenih u Radio-Televiziji Srbije (RTS) kada je bombardovana zgrada tog javnog servisa.

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, tokom emitovanja vesti, u 2 sata i 6 minuta, bomba NATO bombardera je pogodila deo te zgrade u centru Beograda.

Na radnim mestima su poginuli: Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Slobodan Jontić, Milovan Janković i Tomislav Mitrović.

"Iako je NATO zgradu RTS-a stavio na listu legitimnih meta i najavio bombardovanje, zaposleni u državnoj televiziji nisu evakuisani, već su svesno žrtvovani, a njihova pogibija zloupotrebljena u propagandne svrhe tadašnjeg režima" - navelo je NUNS.

Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a jedini je osuđen za taj zločin, iako ni državni ni vojni vrh nisu učinili ništa da se zaštite zaposleni u RTS-u.

"Prošlo je 25 godina od zločina, a njihova odgovornost se ne pominje. Nije utvrđen lanac odgovornosti za smrt radnika, a njihova pogibija tretirana je kao posledica nepostupanja odgovornog lica po propisima o zaštitnim merama" - navelo je NUNS.

U saopštenju piše da "budući da su danas na vlasti mnogi koji su vladali Srbijom devedesetih godina prošlog veka, ovom prilikom ih podsećamo na posledice medijskog mraka iz tog vremena. Jedna od njih je i pogibija radnika RTS-a, a da RTS nije bestidno zloupotrebljavan ratnih devedesetih, stradanje mnogih drugih nedužnih ljudi bilo bi izbegnuto".

NUNS kaže i da "nema sumnje da je RTS korišćen kao sredstvo ratne propagande, no to ne može biti razlog za bombardovanje i ne postoji razumno opravdanje za oružani atak NATO pakta" i podseća da je "tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini (1992 – 1995), oružana sila predvođena Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem u Sarajevu srušila, između ostalog, zgradu novinske kuće Oslobođenje i teško oštetila zgradu RTV doma, i u tim bombardovanjima bilo je ljudskih žrtava".

Navedeno je da se "sličan zločin dogodio pre tri godine, kada su izraelske vojne snage bombardovale zgradu u Gazi u kojoj je bilo sedište više medija, između ostalih Al Džazire i Asošijeted presa, pod izgovorom da se u zgradi kriju pripadnici Hamasa".

"Dakle, svedočimo istim napadima na medije pod sličnim optužbama i bez procesuiranja nalogadavaca, i strepimo da mogu biti ponovljeni" - zaključilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta, 04.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »