Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji odvijaju se mirno i bez nepravilnosti

Beta pre 9 dana

Sva glasačaka mesta na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji su otovrena na vreme i glasanje se odvija mirno i bez nepravilnosti, saopštio je predsednik Državne izborne komisje (DIK) Aleksandar Daštevski.

On je, na konferenciji za novinare rekao da je do devet sati na 832 birčka mesta glasalo 3,85 odsto upisanih birača.

"Dva i po sata kako je počelo glasanje na svim biračkim mestima glasanje se odvija mirno i bez prijavljenih nepravilnosti. Do devet sati pristigli su podaci o izlaznosti na 832 biračka mesta. Od ukupno 402.748 upisanih birača na tim mestima glasalo je 15.487 ili 3,85 odsto", rekao je Daštevski.

Predsednik DIK je dodao da je u DIK pristiglo 12 prigovora na nepravilnosti.

"Ove izbore nadgleda 915 makedonskih i 544 strana posmatrača, kao i 38 stranih novinara", rekao je Daštevski na prvoj od četiri za danas najvljene konferencije DIK za novinare.

Prema podacima sa sajta DIK (www.sec.mk/?bypass=true), na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština, glasanje je počelo u 7.00 i trajaće neprekidno do 19.00, a pravo glasa ima 1.814.317 birača.

U prvom krugu predsedničkih izbora za mesto šefa države bori se sedam kandidata, od kojih najveće šanse za ulazak u drugu krug imaju predsednik Severne Mekedonije Stevo Pendarovski, kao kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije i Gordana Siljanovska Davkovaj, kadidatkinja koalicije makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE.

Na ovogodišnjim izborima za mesto predsednika Severne Makedonije takmiče se i dvojica etničkih Albanca - kandidat koalicije najveće albanske partije DUI, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari kao kandidat koalicije albanske opozicije, koju podržava partija "Samoopredeljenje" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Još tri kandidata će pokušati da osvoje tu uglavnom ceremonijalnu funkciju - gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider male partije "Grom" Stevčo Jakimovski, univerzitetska profesorka Biljana Vankovska, podržana od male parlementarne partije "Levica" i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, kandidat njegove novoformirane partije "Znam – Za našu Makedoniju".

Za predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji koristi se dvokružni sistem po kome kandidat može da pobedi i u prvom krugu ukoliko osvoji više od 50 odsto glasova.

U drugom krugu izlaznost mora biti najmanje 40 odsto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio važeći.

(Beta, 04.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »