Nataša Kandić: Ljudski život nije važan u sudskim postupcima

Beta pre 9 dana

 Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) izjavila je danas, nakon presude optuženima za ratne zločine na teritoriji opštine Peć, da ljudski život nije važan u sudskim postupcima. 

"Moj osećaj, posle 14 godina od početka suđenja za ubistvo civila u Ćuški, Zahaću, Ljubeniću i Pavljanu, je da ljudski život nije važan u sudskim postupcima", objavio je FHP izjavu Kandić. 

Bivši pripadnik Vojske Jugoslavije (VJ) i komandant lokalnog teritorijalnog odreda Toplica Miladinović osuđen je danas pred Specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na 20 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. u okolini Peći. 

Njega je tužilaštvo teretilo da je naredio proterivanje albanskih civila i da je znao za ubistva i pljačke tokom iseljavanja. 

Predrag Vuković je osuđen na 13 godina, Abdulah Sokić na 12, Siniša Mišić je dobio pet, dok su na po dve godine osuđeni Boban Bogićević i Lazar Pavlović, Slaviša Kastratović. 

Sud je oslobodio optužbi Milana Ivanovića i Veljka Korićanina. 

Devetorici bivših pripadnika VJ sudilo se za ratne zločine počinjene u četiri metohijska sela u okolini Peći: Ćuški, Pavljanu, Zahaću i Ljubeniću u aprilu i maju 1999. godine, kada je ubijeno 118 Albanaca. 

Tužilac Bruno Vekarić je prethodno u završnoj reči zatražio kaznu od 20 godina zatvora za Miladinovića, Pavlovića, Sokića, Mišića i Vukovića, po pet godina za Kastratovića, Bogićevića i Korićanina i tri godine za Ivanovića. 

Odbrana je tražila da svi budu oslobođeni optužbi. 

Suđenje je počelo 2010. godine, prva presuda je doneta 2014, ali je Apelacioni sud Srbije ukinuo 2015. godine. 

U međuvremenu su tri optužene osobe preminule, a dvojica su postala procesno nesposobna. 

O događajima u okolini Peći 1999. godine snimljeno je više dokumentarnih filmova u kojima je govorio jedan od bivših pripadnika teritorijalnog odreda Zoran Rašković.

(Beta, 04.24.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »